Σαν σήμερα το 2002, ο Σάββας Ξηρός, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», συνελήφθη όταν βόμβα εξεράγη στα χέρια του, δίπλα από τα εκδοτήρια της εταιρείας Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά, σηματοδοτώντας την αρχή της εξάρθρωσης της οργάνωσης που δρούσε στην Ελλάδα για 27 χρόνια.
Η «17 Νοέμβρη» ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στις 23 Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Κατά τη διάρκεια των 27 ετών δράσης της, η οργάνωση προκάλεσε τον θάνατο 23 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων και ξένων διπλωματών, στρατιωτικών και πολιτών, ενώ πραγματοποίησε πολυάριθμες εκρήξεις βομβών, εκτοξεύσεις ρουκετών, ληστείες τραπεζών και αποστολή προκηρύξεων με τις πολιτικές της θέσεις σε εφημερίδες.
Τη νύχτα της 29ης Ιουνίου 2002, ο Σάββας Ξηρός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, με τα κωδικά ονόματα «Μιχάλης» και «Λουκάς» αντίστοιχα, ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στον Πειραιά. Στόχος ήταν τα εκδοτήρια της Minoan Flying Dolphins. Ωστόσο, ένα παλιό κινέζικο ρολόι, που χρησιμοποιήθηκε ως χρονοδιακόπτης στον έναν εκρηκτικό μηχανισμό, προκάλεσε την πρόωρη έκρηξη, τραυματίζοντας σοβαρά τον Ξηρό.
Μετά τον τραυματισμό του, η αστυνομία ανακάλυψε στην κατοχή του ένα περίστροφο που ανήκε στον αστυφύλακα Χρήστο Μάτη, ο οποίος είχε σκοτωθεί το 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας από τη «17 Νοέμβρη». Οι αρχές συνέλαβαν τον Ξηρό και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, ενώ ο Κουφοντίνας διέφυγε, προσπαθώντας να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.
Οι επόμενες ημέρες ήταν καταιγιστικές. Η αστυνομία εντόπισε γιάφκες της οργάνωσης στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια και στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι. Στις 17 Ιουλίου 2002, συνελήφθη ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος θεωρήθηκε ο «καθοδηγητής» της οργάνωσης, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου παραδόθηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη των ενεργειών της «17 Νοέμβρη».
Η σύλληψη του Ξηρού και οι επακόλουθες συλλήψεις σηματοδότησαν το τέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία είχε αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, πολλά από τα μέλη της εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή, ενώ άλλοι έχουν αποφυλακιστεί αφού εξέτισαν τις ποινές τους.
Η 29η Ιουνίου 2002 παραμένει μια ημερομηνία-ορόσημο στην ιστορία της αντιτρομοκρατικής δράσης στην Ελλάδα.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
1850: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επιβλήθηκε από τη Βαυαροκρατία το 1833.
1874: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει», στο οποίο καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Επίσης, σχολιάζει αρνητικά τις επιλογές του στον σχηματισμό κυβερνήσεων και ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.
1931: Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς» βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».
1949: Η Νότια Αφρική επιβάλλει το Απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.
1958: Η Βραζιλία κατακτά το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό της Στοκχόλμης τη Σουηδία με 5-2. Δύο γκολ σημειώνει ο Πελέ, δύο ο Βαβά κι ένα ο Ζαγκάλο, μετέπειτα προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας.
1975: Ο Στίβεν Βόζνιακ δοκιμάζει το πρωτότυπο του υπολογιστή Apple I.
1986: Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Μεξικό, καθώς επικρατεί στον τελικό της Γερμανίας με 3-2 (23′ Μπράουν, 55′ Βαλντάνο, 83′ Μπουρουσάγκα – 74′ Ρουμενίγκε, 80′ Φέλερ). Μεγάλος πρωταγωνιστής όλης της πορείας για την «αλμπισελέστε» είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα.
1993: H Telestet (νυν WIND) είναι η πρώτη εταιρία που αρχίζει να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
2002: Συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά ο Σάββας Ξηρός, δίπλα από τα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins.
2020: Το Cirque du Soleil καταθέτει αίτηση πτώχευσης στον Καναδά και περικόπτει 3.500 θέσεις εργασίας.
2020: Το Ιράν εκδίδει ένταλμα σύλληψης κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ζητά τη βοήθεια της Ιντερπόλ. Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Ali Alqasimehr κατηγορεί τον Τραμπ και άλλους 30 για «φόνο και κατηγορίες για τρομοκρατία» για τη δολοφονία του Qasem Soleimani τον Ιανουάριο. Η Ιντερπόλ απορρίπτει το αίτημα
2020: Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και η σύζυγός του Πενέλοπε κρίνονται ένοχοι για την υπόθεση των εικονικών θέσεων εργασίας, στην οποία η Πενέλοπε πληρώθηκε 1,156 εκατ. ευρώ για εργασία που δεν έκανε ως κοινοβουλευτική βοηθός. Ο Φρανσουά καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα τρία με αναστολή, και αποκλείεται από το αξίωμα για δέκα χρόνια -η Πηνελόπη θα εκτίσει επίσης ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή.
Γεννήσεις
1886 – Ρομπέρ Σουμάν, Γάλλος πολιτικός
1900 – Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, Γάλλος συγγραφέας
1941 – Γιάννης Πουλόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
1981 – Νίνο, Έλληνας τραγουδιστής
Θάνατοι
1907 – Κωνσταντίνος Βολανάκης, Έλληνας ζωγράφος
1951 – Αιμίλιος Βεάκης, Έλληνας ηθοποιός
2003 – Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός