Στις 20 Ιουνίου 2009, η Αθήνα γιορτάζει ένα σημαντικό ορόσημο για τον ελληνικό πολιτισμό, τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης. Τον Σεπτέμβριο του 1976, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διατύπωσε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα μεταφερθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα και οριοθέτησε το χώρο στον οποίο θα χτιζόταν. Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του Μουσείου έπαιξε επίσης η Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού, η οποία προώθησε την ιδέα ενός νέου μουσείου που θα αναδείξει την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών.
Οι διαδικασίες, ωστόσο, αντιμετώπισαν πολλές καθυστερήσεις και προκλήσεις, όπως δικαστικές επιπλοκές και διαφωνίες για την επιλογή της τοποθεσίας. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Bernard Tschumi σε συνεργασία με τον Έλληνα αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη και τελικά ολοκληρώθηκε το 2007, περίπου 31 χρόνια μετά την αρχική ιδέα υλοποίησής του.
Το νέο μουσείο της Ακρόπολης, που αποτελείται από χώρους 25.000 τ.μ., εγκαινιάστηκε σαν σήμερα το 2009, ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό και σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του, η οποία αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας των Αθηνών και έναν θησαυρό για την ελληνική πολιτιστικήυ κληρονομιά.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
451: Διεξάγεται η επονομασθείσα «Μάχη των Εθνών» στα Καταλαυνικά Πεδία της Γαλατίας. Αντίπαλοι, Ρωμαίοι και Βησιγότθοι υπό τους Φλάβιο Αέτιο και Θευδέριχο από τη μία πλευρά και οι Ούνοι του Αττίλα από την άλλη. Ο Αττίλας υποχρεώνεται σε τακτική υποχώρηση, αλλά γρήγορα θα ανακάμψει και θα προελάσει προς τη Ρώμη. Ο Θευδέριχος χάνει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης.
1824: Πραγματοποιείται η άλωση των Ψαρών, με τη σφαγή των κατοίκων του νησιού από τον Οθωμανικό Στρατό.
1837: Η πριγκίπισσα Αλεξαντρίνα στέφεται βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας ως Βικτώρια, σηματοδοτώντας την εποχή που ονομάστηκε Βικτωριανή.
1840: Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.
1940: Η Μαρία Κάλλας υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό της με τη Λυρική Σκηνή.
1944: Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).
1959: Μοναδικό σπήλαιο σταλακτιτών ανακαλύπτεται στη Χαλκιδική.
1962: Το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Άρη Βελουχιώτη.
1975: Ο ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Τσάτσος, εκλέγεται 2ος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας 210 ψήφους σε σύνολο 295 παρόντων μελών του Κοινοβουλίου.
1978: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών Ρίχτερ, με επίκεντρο το χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη, συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Η διάρκειά του είναι 15 δευτερόλεπτα και προκαλεί πολλές ζημιές στην πόλη, με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Ο απολογισμός είναι περίπου 40 νεκροί και μια πόλη φοβισμένη.
2009: Πραγματοποιούνται, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, παρουσία του προέδρου της Ε.Ε. και πλήθους ξένων ηγετών. Ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθετεί κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανού, στη Μετόπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων.
2020: Ένα άγαλμα του πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Βλαντιμίρ Λένιν αποκαλύπτεται επίσημα στη γερμανική πόλη Γκελζενκίρχεν, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πρόκειται για το πρώτο άγαλμα σοβιετικής προσωπικότητας στην πρώην Δυτική Γερμανία. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών αξιωματούχων, το κρατικό δικαστήριο του Μύνστερ εμπόδισε τις προσπάθειες απομάκρυνσής του.
2021: Η Γερμανία απαγορεύει τη σημαία της Χαμάς μετά τη χρήση της κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κρίση στο Ισραήλ-Παλαιστίνη το 2021.
Γεννήσεις
1889 – Ιωάννης Σ. Παρασκευόπουλος, Έλληνας αστρονόμος
1942 – Μπράιαν Γουίλσον, αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και ηγετική φυσιογνωμία του συγκροτήματος «The Beach Boys».
1967 – Νικόλ Κίντμαν, Αυστραλή ηθοποιός
Θάνατοι
1869 – Διομήδης Κυριακός, Έλληνας πολιτικός
1929 – Εμμανουήλ Μπενάκης, Έλληνας έμπορος και πολιτικός
2011 – Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, Κύπρια αθλήτρια
2019 – Δημήτρης Μαυρίκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.