Τριάντα χρόνια ολοκληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Μάνος Χατζιδάκις, ένας από τους πιο σημαντικούς και αγαπημένους έλληνες συνθέτες, άφησε αυτόν τον κόσμο για να περάσει στην αιωνιότητα. Στις 15 Ιουνίου 1994, η Ελλάδα θρήνησε την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου που σημάδεψε με τη μουσική του το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και, ακόμα και σήμερα, η απουσία του είναι αισθητή, όχι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στις καρδιές όλων όσοι αγαπούν τη μουσική.
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη. Από μικρή ηλικία, η αγάπη του για τη μουσική φάνηκε ξεκάθαρα, καθώς ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αφοσίωση και το ταλέντο του τον οδήγησαν στη σύνθεση μουσικών έργων που ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση.
Η μουσική του Χατζιδάκι είναι γεμάτη συναισθήματα και βαθιά νοήματα, αναμειγνύοντας την παράδοση με το μοντέρνο στοιχείο. Το έργο του Μάνου Χατζιδάκι περιλαμβάνει 61 έργα για το θέατρο, 10 έργα για αρχαίο δράμα, 77 έργα για τον κινηματογράφο, 11 οργανικά έργα, 36 κύκλους τραγουδιών και έργα για φωνή, 16 μπαλέτα και 3 όπερες, με κάποια από αυτά να έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ελληνική μουσική και τον ελληνικό κινηματογράφο, όπως «Η μπαλάντα των Αισθήσεων και των Παραισθήσεων», «Αγάπη που ‘γινες Δίκοπο Μαχαίρι», «Τα Παιδιά του Πειραιά», «Μην τον Ρωτάς τον Ουρανό» και δίσκους όπως «Ο Μεγάλος Ερωτικός» (1972), «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» (1965) και οι «Οι Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς» (1983).
Με τις συνθέσεις του, ο Χατζιδάκις κατάφερε να εκφράσει τα πιο βαθιά συναισθήματα και τις πιο λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ψυχής.
Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν επίσης θερμός υποστηρικτής των καταπιεσμένων. Ο ίδιος έλεγε: «Δεν είναι το τραγούδι μου απλοϊκό κι ευχάριστο σαν το τενεκεδένιο σήμα μιας πολιτικής παράταξης ή ενός αθλητικού συλλόγου. Δεν κολακεύει τις συνήθειές σας ούτε και διασκεδάζει την αμηχανία σας, την οικογενειακή σας πλήξη ή την ερωτική σας ανεπάρκεια. Δεν είναι το τραγούδι μου μονόφωνη αρτηρία ούτε μια πολυφωνική και λαϊκή υστερία. Είναι μια μυστική πηγή, μια στάση πρέπουσα και ηθική απέναντι στα ψεύδη του καιρού μας, ένα παιχνίδι ευφάνταστο με απρόβλεπτους κανόνες, μια μελωδία απρόσμενη που γίνεται δική σας, δεμένη αδιάσπαστα με άφθαρτες λέξεις ποιητικές και ξαναγεννημένες».
Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι συνεχίζει να μας συντροφεύει, να μας συγκινεί και να μας εμπνέει. Οι νότες του εξακολουθούν να ταξιδεύουν, φέρνοντας μαζί τους τις μνήμες και τα συναισθήματα μιας εποχής που πέρασε, αλλά δεν ξεχάστηκε. Ο Χατζιδάκις δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης. Ήταν ένας καλλιτέχνης που κατάφερε να αποτυπώσει την ψυχή της Ελλάδας, τις χαρές και τις λύπες της, τις αγωνίες και τα όνειρά της.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
1215: Ο Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει τη Μάγκνα Κάρτα, την πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
1667: Ο γιατρός του Λουδοβίκου του 14ου, Ζαν Μπατίστ Ντενίς, πραγματοποιεί την πρώτη μετάγγιση αίματος προβάτου σε ένα 15χρονο αγόρι, το οποίο θα πεθάνει και εκείνος θα κατηγορηθεί για φόνο. Θεωρείται, πάντως, η πρώτη καταγεγραμμένη μετάγγιση αίματος.
1856: Με το νομοθετικό διάταγμα ΣΠΘ αποφασίζεται η έκδοση γραμματοσήμου για τις ταχυδρομικές ανάγκες της Ελλάδας.
1878: Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.
1954: Ιδρύεται στη Βασιλεία της Ελβετίας η UEFA, με πρωτοβουλία των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών Ιταλίας, Γαλλίας και Βελγίου.
1982: Η δραχμή υποτιμάται κατά 15% επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
1994: Πεθαίνει ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες μουσικοσυνθέτες, το έργο του οποίου θεωρείται πως συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική και περιλαμβάνει δεκάδες ηχογραφήσεις, πολλές από τις οποίες αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικές.
2021: Ο πορτογάλος ποδοσφαιριστής, Κριστιάνο Ρονάλντο, γίνεται ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA, όταν σημείωσε το 10ο και 11ο γκολ στον αγώνα με την Ουγγαρία. Γίνεται, επίσης, ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε πέντε διαφορετικές διοργανώσεις.
Γεννήσεις
1843 – Έντβαρντ Γκριγκ, νορβηγός συνθέτης
1883 – Ανρί Ντελονέ, γάλλος ποδοσφαιρικός παράγων και πρώτος πρόεδρος της UEFA (1954-1955). Υπήρξε ο εμπνευστής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro), ήδη από τη δεκαετία του ’20
1927 – Ούγκο Πρατ, ιταλός συγγραφέας και καλλιτέχνης
Θάνατοι
991 – Θεοφανώ Σκλήραινα, αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1994 – Μάνος Χατζιδάκις, έλληνας συνθέτης
1996 – Έλα Φιτζέραλντ, αμερικανίδα τραγουδίστρια
2019 – Φράνκο Τζεφιρέλι, ιταλός σκηνοθέτης