Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στην Αττική ενόψει του καλοκαιριού τα ακαθάριστα οικόπεδα. Το κόστος για τον καθαρισμό, αλλά και την πιστοποίηση από μηχανικό, ξεκινάει από το ποσό των 150 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 400, ενώ σε μεγάλα ακίνητα ενδέχεται να φτάσει και τα 5.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, μιλώντας στο MEGA για το ζήτημα που έχει προκύψει είπε ότι «συγκριτικά με άλλα οικόπεδα, αυτό που δείξατε είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Έχει όμως αμίαντο και έτσι πρέπει να γίνει μια άλλη διαδικασία για να απομακρυνθεί ο αμίαντος. Η κείμενη διαδικασία αναφέρει πως πρέπει να είναι “γυαλί”. Έχει πάρει παράταση μέχρι 30 Ιουνίου, αλλά υπάρχουν και άλλες δυο πλατφόρμες για τα κομμάτια των οικοπέδων που είναι εκτός σχεδίου και γειτνιάζουν με δασικές περιοχές».

«Στην Παιανία έχουμε περίπου 4.000 αδόμητα οικόπεδα και κάθε χρόνο θα έπρεπε να τα καθαρίζουν. Αλλά δεν τα καθαρίζουν οι περισσότεροι. Φέτος, μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση και πολύς κόσμος έχει ασχοληθεί. Υπάρχουν οικόπεδα που είναι πραγματικά επικίνδυνα με χόρτα και δέντρα, και σκουπίδια στον περιβάλλοντα χώρο. Όποιος δεν καθαρίσει τα οικόπεδα, έχει πρόστιμο από το κράτος 1.000 ευρώ. Εκείνον που δεν έχει καθαρίσει θα τον βρει ο δήμος, μέσα από τους καθαρισμούς που κάνει, μέσα από την καταγραφή που γίνεται από την Πολιτική Προστασία, αλλά και μέσα φυσικά από τον γείτονά σας που μπορεί να σας καταγγείλει. Πιστεύω πως οι πολίτες θα είναι συνεργάσιμοι, δεν έχουμε πολλά άτομα στον δήμο μας για να κάνουμε ελέγχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ι. Μάδης.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα τόνισε ότι «οι δήμοι ρίχνουν πρόστιμα, και το κράτος και ο δήμος, είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το πρόστιμο από τον δήμο είναι 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αν μπορεί ο δήμος και καθαρίσει ένα οικόπεδο που ο ιδιοκτήτης του δεν ενδιαφέρεται να το καθαρίσει. Και από το κράτος είναι από 1.000 ευρώ μέχρι 50.000 και έχει και φυλάκιση 2 χρόνια βάσει της νέας ΚΥΑ. Εμείς έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία καθαρισμού και ελέγχους, σε συνεργασία και με άλλους δήμους, και συλλόγους που κάνουν καθαρισμούς. Υπάρχουν και χωράφια που δεν καλλιεργούνται και σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μεγάλο θέμα. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πάει να το καθαρίσει. Έχουμε τεράστιες εκτάσεις εμείς, δεν είμαστε όπως στο Μοσχάτο».

Η υποχρεωτικότητα του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις, καθώς υποχρεούνται να ακολουθούν όσα προβλέπει ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας, ενώ παράλληλα οφείλουν να συντηρούν τα αδόμητα οικόπεδα που έχουν στην κατοχή τους και βρίσκονται εντός αστικού ιστού.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν το κόστος για τις παραπάνω ενέργειες, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι υπέρογκο.