Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εικόνες του Newsbeast από οικόπεδο στην Κηφισιά που βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής, δίπλα στο Άλσος Συγγρού, πολύ κοντά στο Δημοτικό Κοιμητήριο και είναι γεμάτο με ξερά χόρτα και κλαδιά.

Το εν λόγω οικόπεδο είναι στη συμβουλή των οδών Παύλου Μπακογιάννη και Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στον ΕΦΚΑ και παραμένει ακαθάριστο.

Ενώ η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, η εικόνα δημιουργεί πολλά ερωτήματα αναφορικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που ξεσπούσε εκεί μία φωτιά στην ευρύτερη περιοχή αλλά και κατά πόσο θα μπορούσε να είναι η αιτία για μια πυρκαγιά ο συγκεκριμένος χώρος.

Το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, καθώς θα αποτελούσε άμεση απειλή για τις παρακείμενες οικίες αλλά και για έναν τόσο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, όπως είναι το Άλσος Συγγρού.

Αν και τελικά δόθηκε παράταση για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στην ψηφιακή πλατφόρμα, η εικόνα τρεις ημέρες πριν εκπνεύσει η αρχική προθεσμία (δηλαδή σήμερα, 28/5) έδειχνε ότι η μάχη με τον χρόνο για να καθαριστεί το εν λόγω οικόπεδο ήταν χαμένη.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast από το ακαθάριστο χώρο

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων – Τι κυρώσεις υπάρχουν

Περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα πρέπει ως τις 30 Ιουνίου να υποβάλουν δήλωση πως έχουν καθαρίσει οικοπεδικές εκτάσεις και ακάλυπτους χώρους σε περιοχές εντός οικισμών και εκτός σχεδίου με κτίσμα.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων (akatharista.apps.gov.gr), εκτός των δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων των υπόχρεων ιδιοκτητών, διαθέτει και ψηφιακή υπηρεσία, στην οποία υποβάλλονται καταγγελίες για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 έως 54.000 ευρώ και απειλούνται με φυλάκιση δύο χρόνων.