«Αμερικανίδα Μήδεια» την αποκάλεσαν την επομένη του εγκλήματος οι εφημερίδες, «Ρούλα Πισπιρίγκου» της εποχής εκείνης θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε σήμερα. Στις 27 Μαΐου του 1961 η Νίτα Μπέικερ στραγγαλίζει τα τρία παιδιά της για να εκδικηθεί τον σύζυγό της, που πίστευε ότι την απατά με μία Πειραιώτισσα, σε ένα φριχτό έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Σαν σήμερα πριν 63 χρόνια η Αμερικανίδα Νίτα Μπέικερ γράφει ψύχραιμα μία επιστολή προς τον σύζυγό της Αμερικανό λοχία, Τζόελ Μπέικερ, και την τοποθετεί στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο της Βίβλου στο εδάφιο περί μοιχείας.
Στη συνέχεια παίρνει ένα κορδόνι από αλεξίπτωτο και πηγαίνει στα κρεβάτια όπου κοιμούνται τα τρία ανήλικα παιδιά της μαζί με τα παιχνίδια τους. Πρώτα στραγγαλίζει την 2,5 ετών Κίτι και συνεχίζει με το δεύτερο κοριτσάκι της, την 5χρονη Σουζάνα. Oταν επιχειρεί κατά τον ίδιο τρόπο, να πνίξει το 8 ετών αγοράκι της, Τζόελ, εκείνο ξυπνά και αντιστέκεται και τότε εκείνη το χτυπά με αμβλύ αντικείμενο πολλές φορές στο κεφάλι μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Αργότερα το βράδυ, επιχειρεί να αυτοκτονήσει ανεπιτυχώς, καρφώνοντας στο λαιμό της ένα μαχαίρι.
Τα μεσάνυχτα φτάνει στο σπίτι τους στο Καλαμάκι ο σύζυγός της, λοχίας της Αμερικανικής Βάσης στο Ελληνικό, Τζολ Μπέικερ. Βλέπει την πόρτα του σπιτιού σφηνωμένη με μια εφημερίδα και στη συνέχεια ανακαλύπτει ένα ένα τα παιδιά του νεκρά και παγωμένα και βρίσκει τη σύζυγό του να αιμορραγεί.
Στη συνέχεια καλεί την αστυνομία η οποία βρίσκει τη σκηνή του φονικού και την επιστολή:
«Ελπίζω να είσαι τώρα ελεύθερος. Βαρέθηκα κάθε βράδυ τα όργια σου. Είναι βρωμερή ντροπή για μένα που αναγκάζομαι να αφαιρέσω τη ζωή από αυτά τα τόσο όμορφα και καλά παιδιά, αλλά δεν πρόκειται να τα αφήσω να μεγαλώσουν και να μάθουν το τι έκανες. Κάθε βράδυ μου λες κι από ένα άλλο ψέμα. Θα έπρεπε να σκεφτείς τα παιδιά όταν άρχιζες τα όργια σου. Αυτό που έκανα σήμερα θα ΄πρεπε να το κάνω πριν εννέα χρόνια. Τότε θα ήταν πιο εύκολο. Το ποτό μπορώ να το αντέξω. Όχι και τα όργια σου. Αν και εκείνη είναι (λέξη δυσανάγνωστος) ας σε κρατήσει. Ας σου πλένει τα κραγιόν από το πουκάμισο. Εγώ βαρέθηκα πια κάτι έπρεπε να γίνει . Θα μπορούσα να γυρίσω με τα παιδιά μου στην Αμερική. Έχω για αυτά ένα καλό χριστιανικό σπίτι, αλλά είσαι τόσο παράλογος που αυτό δεν θα ωφελούσε διόλου. Τα καταφέρνεις να τα κάνεις όλα με το μαλακό και τόχεις κανονίσει μια χαρά για σένα. Εδώ και αρκετό καιρό ξέρω τι κάνεις κάθε βράδυ. Τώρα μπορείς να συνεχίσεις…».
Αυτό που είχε προηγηθεί είναι ότι η Νίτα (κατ’ άλλους Ανίτα και κατ’ άλλους Τζο-Aν) Μπέικερ, πηγαίνοντας το αυτοκίνητό τους για σέρβις λίγες μέρες νωρίτερα, βρήκε ένα φάκελο με μία φωτογραφία του συζύγου της με μια γυναίκα. Όπως αποδείχτηκε, αργότερα, ήταν τηλεφωνήτρια στην αμερικανική βάση του Ελληνικού, η Πειραιώτισα Βενετία Σιταρά. Στη δίκη που ακολούθησε υποστήριξε ότι μάθαινε ελληνικά στον Τζολ τον τελευταίο μήνα τα μαθήματα γινόντουσαν σε εξωτερικούς χώρους. Από εκεί προέκυψε και η φωτογραφία.
Τις ημέρες που ακολούθησαν κατέθεσε ότι «πριν από έξι μήνες ήμουν η πιο ευτυχισμένη μητέρα στον κόσμο. Μετά έμαθα ότι ο άντρας μου με απατούσε με μια άλλη. Δεν έπρεπε να ζήσουμε ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου». Σε όλη τη διάρκεια της ανάκρισης δεν δείχνει μετανοημένη, δεν ρωτά ποτέ τι απέγιναν τα παιδιά της και δεν θυμάται την απόπειρα αυτοκτονίας της. Στις δίκες που ακολούθησαν παρέμεινε ανέκφραστη και δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη.
Το πρώτο δικαστήριο ενόρκων την αφήνει ελεύθερη καθώς κρίθηκε ψυχικά διαταραγμένη αλλά η απόφαση ανατράπηκε και σε δεύτεορ δικαστήριο καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση, αλλά έλαβε χάρη και μετά από δύο χρόνια επέστρεψε στην Αμερική. Αργότερα, έγραψε στο δικηγόρο της ότι είχε αναρρώσει από τα ψυχολογικά της προβλήματα και νοσταλγεί πολύ την Ελλάδα.
Η ιστορία της Νίτα Μπέικερ μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ζιλ Ντασέν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη στον Αύγουστο του 1978, με τίτλο «Κραυγή γυναικών».
Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο
1679: Θεσμοθετείται στην Αγγλία το Habeas Corpus, που καθιερώνει την προστασία των πολιτών από την αυθαιρεσία της εξουσίας.
1821: Διεξάγεται η ναυμαχία της Ερεσσού: Ο Δημήτριος Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1.000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού, στη Λέσβο. Οι Έλληνες, που ως εκείνη την ημέρα αναλογίζονταν με φόβο την άνιση αναμέτρηση με τον Τουρκικό Στόλο, αναθαρρούν και συνειδητοποιούν τη δύναμή τους.
1835 : Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίζεται από τον Όθωνα.
1855: Υπογράφεται στο προάστιο Κανλιντζά της Κωνσταντινούπολης η πρώτη ελληνοτουρκική συμφωνία, η Συνθήκη Εμπορίου και Ναυτιλίας. Μέσω αυτής παραχωρείται καθεστώς διομολογήσεων για τους Έλληνες υπηκόους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1895: O Όσκαρ Ουάιλντ φυλακίζεται για σοδομισμό
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Χανιά, κατά τη Μάχη της Κρήτης.
1942: Τσέχοι και Σλοβάκοι αντιστασιακοί στήνουν ενέδρα σε κεντρικό σημείο της Πράγας και τραυματίζουν σοβαρά τον αρχηγό της Γκεστάπο, Ράινχαρτ Χέιντριχ, ο οποίος θα πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα.
1958: Πραγματοποιείται η πρωτη πτήση του υπερηχητικού F-4 Phantom II.
1960: Ο Τούρκος στρατηγός, Τζεμάλ Γκιουρσέλ, ανατρέπει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Τζελάλ Μπαγιάρ, και τον πρωθυπουργό, Αντνάν Μεντερές, ο οποίος εκτελείται. Η χώρα θα επιστρέψει στη δημοκρατική νομιμότητα έναν χρόνο αργότερα.
1960: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταθέτει υπόμνημα στη Βουλή των Ελλήνων, με το οποίο ζητεί τη νομιμοποίησή του.
1961: Η Αμερικανίδα Νίτα Μπέικερ, σύζυγος λοχία που υπηρετεί στη βάση των ΗΠΑ στο Ελληνικό, στραγγαλίζει τα τρία μικρά παιδιά τους και αποπειράται να αυτοκτονήσει, όταν ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της την απατά με Ελληνίδα τηλεφωνήτρια της βάσης.
1963: Πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε τραυματιστεί σοβαρά από παρακρατικούς, ενώ επέστρεφε στο ξενοδοχείο μετά από εκδήλωση για την ειρήνη και τον αφοπλισμό. Ο θάνατός του εντείνει την παγκόσμια κατακραυγή και προκαλεί πολιτική κρίση.
2010: Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, γνωστό και ως Σχέδιο «Καλλικράτης». Υπέρ τάσσονται 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και τρεις ανεξάρτητοι) και «κατά» 124 βουλευτές (Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ).
Γεννήσεις
1922 – Κρίστοφερ Λι, Άγγλος ηθοποιός
1923 – Χένρι Κίσινγκερ, Αμερικανός πολιτικός
1933 – Ζωζώ Σαπουντζάκη, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1954 – Σιούξι Σιου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Σούζαν Μπάλιον, αγγλίδα τραγουδίστρια.
Θάνατοι
1840 – Νικολό Παγκανίνι, Ιταλός βιολιστής και συνθέτης
1910 – Ρόμπερτ Κοχ, Γερμανός ιατρός
1963 – Γρηγόρης Λαμπράκης, Έλληνας ιατρός και πολιτικός