Σαν σήμερα, στις 19 Μαρτίου 2004, η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη έγραψε ιστορία, καθώς εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή για τη γυναικεία παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας.
Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κώστα Καραμανλή. Η Ψαρούδα Μπενάκη, βουλευτής της ΝΔ και καταξιωμένη νομικός, είχε ήδη μια μακρά κοινοβουλευτική πορεία, έχοντας διατελέσει υπουργός Πολιτισμού και υπουργός Δικαιοσύνης.
Με την εκλογή της στην προεδρία της Βουλής, η Ψαρούδα Μπενάκη έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τον κορυφαίο αυτό θεσμό από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η στιγμή αυτή θεωρήθηκε ένα μεγάλο βήμα για την ισότητα των φύλων στην πολιτική σκηνή της χώρας, σε μια εποχή που οι γυναίκες εξακολουθούσαν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις εξουσίας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της (2004-2007), η Ψαρούδα Μπενάκη επικεντρώθηκε στη βελτίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, την ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών και την προβολή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Με την εμπειρία της ως νομικός και πανεπιστημιακός, έδωσε έμφαση στη θεσμική σταθερότητα και την ποιότητα του νομοθετικού έργου.
Η εκλογή της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη δεν ήταν απλώς μια προσωπική επιτυχία, αλλά ένα ορόσημο που άνοιξε τον δρόμο για περισσότερες γυναίκες να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Παραμένει μία από τις πιο σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.
Η προφητική ομιλία της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη στον Κάρολο Παπούλια
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες και πολυσυζητημένες στιγμές της πολιτικής της διαδρομής ήταν η ομιλία που εκφώνησε στις 8 Φεβρουαρίου 2005, όταν ανακοίνωσε στον Κάρολο Παπούλια την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Τα λόγια της περί «περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας» και «εξουσιών πέραν των γνωστών και καθιερωμένων» ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως προφητικά, καθώς λίγα χρόνια αργότερα η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια και η οικονομική κρίση έφερε σημαντικές ανατροπές στη χώρα. Αν και η ίδια διευκρίνισε πως αναφερόταν στη φυσιολογική εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι σε κάποιο προδιαγεγραμμένο σχέδιο, η δήλωσή της έγινε σημείο αναφοράς στις θεωρίες συνωμοσίας της εποχής των μνημονίων.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1279: Η νίκη των Μογγόλων στη Μάχη του Γιαμέν τερματίζει τη δυναστεία των Σονγκ στην Κίνα.
1649: Η Βουλή των Κοινοτήτων της Αγγλίας ψηφίζει νόμο με τον οποίο καταργεί τη Βουλή των Λόρδων, δηλώνοντας ότι είναι «άχρηστη και επικίνδυνη για το λαό της Αγγλίας».
1831: Η τράπεζα City Bank της Νέας Υόρκης γίνεται η πρώτη τράπεζα που ληστεύεται στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι δράστες καταφέρνουν να αποσπάσουν 245.000 δολάρια, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή, σηματοδοτώντας την απαρχή των τραπεζικών ληστειών στη χώρα.
1895: Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη ταινία τους, με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» («La sortie des Usines Lumière»), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.
1915: Φωτογραφίζεται για πρώτη φορά ο Πλούτωνας, δίχως, όμως, να αναγνωριστεί ως πλανήτης.
1916: Πραγματοποιείται η πρώτη εναέρια πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ, όταν οκτώ αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώνονται για να συνδράμουν στην επιχείρηση σύλληψης του Μεξικανού επαναστάτη, Πάντσο Βίλα.
1917: Το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει ότι οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο πρέπει να δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα.
1945: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τη διαταγή «Νέρων», διατάζοντας την ολοκληρωτική καταστροφή όλων των βιομηχανιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καταστημάτων, μεταφορών και μέσων επικοινωνίας στη Γερμανία, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του. Το σχέδιο, που αποσκοπεί να αφήσει τη χώρα σε ερείπια για να μην πέσει στα χέρια των Συμμάχων, θα αποτύχει λόγω της αντίστασης των ίδιων των Γερμανών αξιωματούχων.
1947: Η εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη της αντίστοιχης τουρκικής με 34-30, πετυχαίνοντας την πρώτη εκτός έδρας νίκη της.
1954: Μεταδίδεται για πρώτη φορά από την τηλεόραση η απονομή των βραβείων Όσκαρ.
1964: Κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής, 33 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου αρνούνται ψήφο στον υποψήφιο του κόμματός τους, Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, δηλώνει: «Εγίναμεν χλεύη των ηττημένων» και προχωράει στη διαγραφή του Ηλία Τσιριμώκου και του Σάββα Παπαπολίτη.
1975: Γίνεται η ταφή του Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό, δίπλα στον γιο του Αλέξανδρο.
1982: Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο 25χρονος, Ράντι Ρόουντς, στιχουργός και κιθαρίστας με τους Quiet Riot και τον Όζι Όζμπορν.

1983: Δολοφονείται μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδινή», Τζώρτζης Αθανασιάδης. Δύο ημέρες μετά, την ευθύνη ανέλαβε με προκήρυξή της η «Αντιστρατιωτική Πάλη». Αλλά, την επόμενη μέρα με προκηρύξεις της στην «Αυγή» και στην «Ελευθεροτυπία», η οργάνωση κατήγγειλε ως προβοκάτσια την ανάληψη ευθύνης και διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τη δολοφονία.
2004: Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους.
2009: Γεννήθηκε το πρώτο ελληνόπουλο από κατεψυγμένο ωάριο. Η υαλοποίηση αποτελεί σήμερα μία συνηθισμένη μέθοδο στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά μέχρι τότε είχε εφαρμοστεί μόνο σε 5 χώρες του εξωτερικού. Έτσι, το 2009 η Ελλάδα έγινε η 6η στον κόσμο και η 3η χώρα στην Ευρώπη που την εφαρμόζει. Ο τοκετός έγινε στο μαιευτήριο «Μητέρα» από τον δρ. Μηνά Μαστρομηνά.
2013: Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο καταψηφίζει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, λόγω της τραπεζικής κρίσης, που προήλθε από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Κατά τάχθηκαν οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψήφισαν αποχή.
2015: «Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης για την υλοποίηση προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
2020: Ο ιταλικός στρατός παρατάσσεται στην πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, που επλήγη περισσότερο από τον κορονοϊό, για να διευκολύνει τη μεταφορά των νεκρών. Στρατιωτικά φορτηγά μεταφέρουν τις σορούς σε κρεματόρια άλλων πόλεων, καθώς τα νεκροταφεία του Μπέργκαμο είναι πλήρη.
Γεννήσεις
1885 – Αττίκ, έλληνας συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, από τις πιο ρομαντικές και διαχρονικές μορφές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού, δημιουργός επιτυχιών όπως «Ζητάτε να σας πω» και ιδρυτής της θρυλικής Μάντρας του Αττίκ.
1936 – Ούρσουλα Άντρες, ελβετή ηθοποιός, που έγινε παγκοσμίως γνωστή ως το πρώτο και πιο εμβληματικό Bond girl στην ταινία «Dr. No», ενώ πρωταγωνίστησε και σε πολλές ταινίες της δεκαετίας του ’60 και του ’70.
1943 – Μάριο Μόντι, ιταλός οικονομολόγος και πολιτικός, πρωθυπουργός της Ιταλίας (2011-2013), που κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση της χώρας του με τεχνοκρατική διακυβέρνηση.
1955 – Μπρους Γουίλις, αμερικανός ηθοποιός, από τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου δράσης, με εμβληματικούς ρόλους σε ταινίες όπως «Die Hard», «Pulp Fiction», «The Sixth Sense» και «12 Monkeys».
1979 – Χρήστος Πατσατζόγλου, έλληνας ποδοσφαιριστής, γνωστός για την πορεία του ως αμυντικός μέσος στον Ολυμπιακό, με συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας του στο Euro 2008.
Θάνατοι
1856 – Λουντοβίκο Λιπαρίνι, ιταλός ζωγράφος, γνωστός για τις ακαδημαϊκές και ιστορικές του συνθέσεις, με έργα που απεικονίζουν δραματικές σκηνές από την ιστορία και τη μυθολογία.
1900 – Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα, η πρώτη ελληνίδα ζωγράφος, που έσπασε τα στερεότυπα της εποχής της σπουδάζοντας τέχνη στην Ιταλία, με τραγική προσωπική ιστορία και έργα που συνδυάζουν το ρομαντικό και ακαδημαϊκό ύφος.
2008 – Άρθουρ Κλαρκ, βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, επιστήμονας και μελλοντολόγος, δημιουργός του εμβληματικού «2001: A Space Odyssey», που επηρέασε βαθιά τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.
2019 – Θανάσης Γιαννακόπουλος, έλληνας επιχειρηματίας, από τις εμβληματικές μορφές του Παναθηναϊκού, με καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της ομάδας μπάσκετ, συνιδιοκτήτης της φαρμακευτικής εταιρείας Βιανέξ.
Γιορτάζουν
Δαρείος, Δαρεία, Χρύσανθος, Χρυσάνθη