Υλικά

  • Υλικό 1250 γραμ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 μικρό ποτήρι του λικέρ με κονιάκ
  • 1 κρόκο αυγού
  • 50 γραμ. ζάχαρης
  • 1 κιλό αλεύρι (περίπου)
  • 1 1/2 φλιτζάνι με τριμμένα αμύγδαλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικινγκ παουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί σε μίξερ μέχρι να αναμιχτούν καλά.
  2. Προσθέστε το κρόκο αυγού, το λάδι, το νερό και κονιάκ και δυο μεγάλες κουταλιές αλεύρι, αναμιγνύετε το μίγμα καλά και ρίξτε το σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αμύγδαλα και το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.
  3. Ζυμώνετε μέχρι να δέσει ζύμη.
  4. Φτιάξτε τους κουραμπιέδες σε ωοειδές (που είναι το παραδοσιακό σχήμα) ή σε οποιοδήποτε σχήμα θέλετε.
  5. Ψήστε σε μέτριο φούρνο μέχρι 180 βαθμούς.
  6. Όταν ψηθούν οι κουραμπιέδες τους αφήνουμε να κρυώσουν και κατόπιν τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη τοποθετώντας τους σε μεγάλη πιατέλα όπως και τα μελομακάρονα.
  7. Όταν γεμίσει η πιατέλα προσθέστε περισσότερη ζάχαρη άχνη πάνω από την πυραμίδα.