Υλικά
- Για 4-6 άτομα
- 3/4 κούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ποτήρι του κρασιού, κρασί λευκό
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κομμάτια
- πιπεράκι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας ξίδι
- 1 κιλό μπακαλιάρο κατεψυγμένο και ξαλμυρισμένο
- 5-6 πατάτες
- 3-4 ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Εν μέσω διαφωνιών για το αν η σκορδαλιά πρέπει να είναι με ψωμί ή με πατάτα, ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του σήμερα, αφού παραδοσιακά το τραπέζι της 25ης Μαρτίου περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ψάρι.
Το έθιμο έχει θρησκευτική προέλευση, αφού κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.
Μία πολύ νόστιμη συνταγή, η οποία ξεφεύγει από το συνηθισμένο πιάτο, είναι αυτή του κοκκινιστού μπακαλιάρου. Συνδυάζεται με σπιτικό ψωμί και σκορδαλιά.
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια και τις αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του μπακαλιάρου.
Προσθέτουμε στο φαγητό μας λίγο νεράκι, ίσα να σκεπάζει τις πατάτες και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
Αμέσως μετά, ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε ένα μπολ και αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια μπακαλιάρου και ρίχνουμε πάνω από τις πατάτες, κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα κυκλικά να πάει από πάνω λίγη σαλτσούλα και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη το φαγητό είναι έτοιμο όταν μαλακώσουν οι πατάτες με το ψάρι και έχει χυλώσει το ζουμάκι.
Πηγή: sidagi.gr