Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας σταφίδα μαύρη
- 1/3 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη ντομάτα
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- φρεκοτριμμένο πιπέρι
- 4 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα
- 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
Εκτέλεση
Στο νεροχύτη καθαρίζουμε με άφθονο νερό τα καλαμάρια. Στη συνέχεια, σε ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό μαζί) και στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πλοκάμια.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τον άνηθο. Αφήνουμε το ρύζι να μισό πιει τα υγρά του.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε μέσα σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος.
Περιχύνουμε τα καλαμάρια με την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά σκεπασμένο και για άλλα 15 λεπτά ξεσκέπαστο.