Υλικά

  • Για 4-6 άτομα
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
  • 1 και 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού χλιαρό νερό
  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το γαρνίρισμα
  • μέλι
  • κανέλα
  • ψιλοκομμένο καρύδι

sidagi.gr

Εκτέλεση

Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να γίνουν ένας λείος, μέτριος χυλός.

Αν θέλουμε βάζουμε τη διαλυμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε 2 περίπου λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.

Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο ο χυλός και να σχηματιστούν φούσκες στην επιφάνεια του.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο, την τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τα λάδι να κάψει.

Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε ζύμη, τη βάζουμε στη χούφτα μας, την πατάμε να βγει, την κόβουμε με βρεγμένο κουτάλι και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

Κάθε φορά πριν χρησιμοποιήσουμε το κουτάλι, το βουτάμε στο νερό για να μην κολλήσει σε αυτό η ζύμη. Με μια τρυπητή κουτάλα, πιέζουμε τα μπαλάκια της ζύμης για μερικά λεπτά στο καυτό λάδι, ώσπου να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα από όλες τις πλευρές.

Με την τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τους λουκουμάδες από το λάδι, τους τοποθετούμε σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με ζεστό μέλι και τους πασπαλίζουμε με καρύδι και κανέλα.
Αν το μέλι είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο νερό και το βράζουμε για 2-3 λεπτά ξαφρίζοντας το.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς και φρεσκοψημένους. Διαφορετικά σερβίρουμε με σιρόπι τριαντάφυλλου