Υλικά
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκο φύλλο δάφνης
- 1/4 μάτσο θυμάρι
- 800 γρ. καπνιστό ζαμπόν
- 4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
- 1 κιλό κατεψυγμένο αρακά
- 1/2 μάτσο φύλλα δυόσμου
- Μέντα για το σερβίρισμα
- Αρακά για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το σέλινο, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το ζαμπόν, το ζωμό και αρκετό νερό για να καλύψει το χοιρομέρι (περίπου 1,5 λίτρο). Αφήστε το να σιγοβράσει και, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή.
- Σκεπάστε και μαγειρέψτε για 90 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ξεκολλάει από το κόκαλο. Αφαιρέστε από τη φωτιά και κρυώστε ελαφρώς, στη συνέχεια σουρώστε το κρέας από λεπτό κόσκινο, ξεχωρίζοντάς το από τα λαχανικά.
- Επιστρέψτε 2 λίτρα ζωμού στην κατσαρόλα (ο υπόλοιπος ζωμός θα διατηρηθεί, στο ψυγείο, για έως και 5 ημέρες ή κατεψυγμένος για έως και 6 μήνες) και τοποθετήστε τον σε μέτρια φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει, προσθέστε τον αρακά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Προσθέστε το δυόσμο και αφήστε τον στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς. Σε δόσεις, χτυπήστε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή. Επιστρέψτε στην κατσαρόλα και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί.
- Μοιράστε σε μπολ και τεμαχίστε το ζαμπόν πάνω από τη σούπα. Περιχύστε με ελαιόλαδο και σερβίρετε με φύλλα δυόσμου και αρακά.