Υλικά

  • Για τη γέμιση:
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 200 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ. γλ. αλεσμένο μπαχάρι
  • 1/2 κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/3 κ. γλ. κανέλα τριμμένη
  • 1 κ. γλ. τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Για την πίτα:
  • 450 γρ. (1 πακέτο) φύλλο ζύμης
  • 145 γρ. γάλα
  • 70 γρ. γιαούρτι
  • 80 ml νερό
  • ελαιόλαδο
  • 120 γρ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους

Εκτέλεση

  1. Ξεπαγώστε το φύλλο στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 6 ώρες.
  2. Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  3. Προσθέστε τον κιμά και σπάστε τον σε χοντρά ψίχουλα με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Σοτάρετε το κρέας μέχρι να στραγγίξουν όλα τα υγρά από το τηγάνι και το κρέας να αρχίσει να ροδίζει.
  5. Προσθέστε το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον κόλιανδρο και τη γλυκιά πάπρικα και ανακατέψτε καλά.
  6. Προσθέστε τα πράσα και τα κρεμμύδια και χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο. Αλατοπιπερώστε.
  7. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και τα κρεμμύδια.
  8. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε το μαϊντανό. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη για να κρυώσει.
  9. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  10. Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε το γάλα, το νερό, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο (ή το λιωμένο βούτυρο), τα αυγά και αλατοπιπερώστε. Αφήστε στην άκρη.
  11. Τοποθετήστε τα φύλλα ανοιχτά και κόψτε την στη μέση, ώστε να έχετε 2 στοίβες στο μέγεθος του ταψιού. Η μία στοίβα είναι για τον πάτο και η άλλη για την κορυφή της πίτας. Καλύψτε το φύλλο με μια πετσέτα για να μην στεγνώσει στον αέρα.
  12. Λαδώστε ένα ταψί και προσθέστε 2 φύλλα. Περιχύστε το φύλλο με 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα γάλακτος.
  13. Προσθέστε άλλα 2 φύλλα από πάνω και περιχύστε πάλι με 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα γάλακτος. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να εξαντλήσετε όλα τα φύλλα της πρώτης στοίβας.
  14. Προσθέστε τη γέμιση κιμά και απλώστε την ομοιόμορφα.
  15. Προσθέστε φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο που κάνατε για τη βάση της πίτας, χρησιμοποιώντας τη δεύτερη στοίβα φύλλων.
  16. Κόψτε την πίτα σε 8 κομμάτια και περιχύστε την με το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος.
  17. Ψήστε για 40- 45 λεπτά μέχρι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανή η επιφάνεια.