Η κυβέρνηση ξεκινά το 2025 με ένα εντατικό νομοθετικό πρόγραμμα, που στοχεύει στη διαμόρφωση μιας πιο λειτουργικής κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Εντός του μήνα αναμένεται να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο τουλάχιστον οκτώ νομοσχέδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομική ενίσχυση των αγροτών και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα έως την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο δρόμος για έναν σύγχρονο δημόσιο τομέα
Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Πειθαρχική Δικαιοσύνη» και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του δημόσιου τομέα. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που επιδιώκει να ενισχύσει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, εισάγοντας νέους μηχανισμούς λογοδοσίας και εκσυγχρονισμένες διαδικασίες πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη διαφάνεια και τη διεύρυνση της εξωστρέφειας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να φέρει τον δημόσιο τομέα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στήριξη της υπαίθρου: Ρυθμίσεις για τα αγροτικά δάνεια
Ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που κατατίθενται τις προσεχείς ημέρες είναι και αυτό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά τα «κόκκινα δάνεια» αγροτών και συνεταιρισμών. Το νομοσχέδιο καλύπτει απαιτήσεις συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ και αγγίζει περισσότερους από 750 συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες.
Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής: Δίνεται η δυνατότητα μακροπρόθεσμων διακανονισμών, επιτρέποντας στους οφειλέτες να ανασυντάξουν τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση.
- Μείωση επιτοκίων και διαγραφή τόκων: Ανακουφίζει οικονομικά τους αγρότες, μειώνοντας το συνολικό χρέος.
- Απομείωση ή πλήρης διαγραφή δανείων: Σε περιπτώσεις ιδιαίτερης ανάγκης, προβλέπεται μερική ή και ολική διαγραφή των χρεών.
- Απελευθέρωση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων: Ιδιοκτησίες αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν στους δικαιούχους, ενισχύοντας την παραγωγική βάση.
Αναβάθμιση Οδικής Ασφάλειας και Αθλητισμού
Η κυβέρνηση δίνει παράλληλα προτεραιότητα στην καθημερινότητα με την παρουσίαση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που εισάγει αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Στον νέο Κώδικα υπάρχει μια σειρά από αυξομειώσεις προστίμων για παραβάσεις που καταγράφονται καθημερινά από τα όργανα της Τροχαίας.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση του αθλητισμού, τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Προβλέπονται μέτρα για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της διαφάνειας και της οργάνωσης στον τομέα του αθλητισμού.
Ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες στην τουριστική αγορά
Η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, έρχεται στο επίκεντρο της νομοθετικής δράσης με ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού. Οι νέοι κανονισμοί θέτουν όρια και κριτήρια για τη μετατροπή ακινήτων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο την προστασία των τοπικών κοινωνιών από υπερβολικές πιέσεις στην αγορά ακινήτων.
Καταπολέμηση της βίας και ενίσχυση της Δικαιοσύνης
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εισάγει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, νομοσχέδιο με καινοτόμες διατάξεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών. Προβλέπονται μέτρα που ενισχύουν την προστασία των θυμάτων και τη λειτουργία της Eurojust, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη συνεργασία στην ποινική δικαιοσύνη.
Παράλληλα, εισάγονται τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία για την καλύτερη προστασία ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Υγεία και Εθνικό Σύστημα Τραύματος
Ένα νομοσχέδιο – ορόσημο για την υγεία κατατίθεται από το Υπουργείο Υγείας, με τίτλο «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος». Οι νέες διατάξεις περιλαμβάνουν:
- Εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ.
- Γρήγορη ιατρική απόκριση σε περιπτώσεις τραύματος.
- Μείωση των επιπέδων θνητότητας και αναπηρίας που προκαλούνται από σοβαρούς τραυματισμούς.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τις διαδικασίες αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, μειώνοντας τις ψυχοκοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τραυματισμών.
Προώθηση της ισότητας των φύλων και αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.
Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αποτυπώνεται και στις πρωτοβουλίες για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε διοικητικές θέσεις. Το νομοσχέδιο της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία, θέτει ως στόχο την αύξηση της παρουσίας γυναικών σε θέσεις ευθύνης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει τη ριζική αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Αν μη τι άλλο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ιανουαρίου αποτελούν τον προάγγελο μιας χρονιάς γεμάτης πολυεπίπεδων αλλαγές καθώς όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες προσεχώς θα έρθουν και άλλα καίριας σημασίας σχέδια νόμου.