Υλικά

  • 450 γρ. ζυμαρικά της επιλογής σας
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα πεκάν
  • 450 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια, σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
  • 1 μεγάλο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, χωρισμένο 
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 2 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
  • 3 κ. σ. βούτυρο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα πεκάν και το δενδρολίβανο αν χρησιμοποιήσετε και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα καρύδια, περίπου 3 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μεσαίο πυρίμαχο μπολ, ανακατέψτε με το ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα αλάτι.
  2. Σκουπίστε το τηγάνι, επαναφέρετέ το στη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέστε τα μανιτάρια, μια μεγάλη πρέζα αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι. Σκεπάστε και αφήστε τα υγρά να βγουν από τα μανιτάρια, περίπου 5 λεπτά. Ξεσκεπάστε και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα μανιτάρια να πάρουν χρώμα παντού και να μην απομείνουν υγρά, 3-5 λεπτά ακόμα.
  3. Εντωμεταξύ, βράστε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να γίνουν al dente. Κρατήστε 1 φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά και σουρώστε τα.
  4. Στο τηγάνι με τα μανιτάρια, προσθέστε το κρεμμυδάκι και 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας μέχρι να αρωματιστούν, 1 έως 2 λεπτά.
  5. Προσθέτετε το λευκό κρασί και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί, 3 έως 4 λεπτά, και στη συνέχεια προσθέτετε τα ζυμαρικά, την κρέμα γάλακτος και 1/2 φλιτζάνι από το νερό των ζυμαρικών. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρώς, περίπου 3 λεπτά.
  6. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε την παρμεζάνα, το χυμό λεμονιού και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  7. Σερβίρετε με τηγανητά πεκάν και περισσότερη παρμεζάνα.