Υλικά
- 4 κ. σ. βούτυρο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. τσαγιού ρύζι arborio
- 3 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1/2 φλ. τσαγού τριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
- 1 φλ. τσαγιού κατεψυγμένο αρακά, αποψυγμένο
- 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λιώστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα τηγάνι κατάλληλο και για φούρνο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και το ξύσμα λεμονιού στο βούτυρο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να αρωματιστεί, περίπου 1 λεπτό. Ανακατέψτε το ρύζι, το ζωμό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε το να σιγοβράσει, σκεπάστε και μεταφέρετε το φαγητό στο φούρνο.
- Ψήστε μέχρι το ρύζι να μαλακώσει, περίπου για 20 λεπτά. Αφαιρέστε προσεκτικά το καπάκι και ανακατέψτε την παρμεζάνα, τον αρακά, το πιπέρι, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί ο αρακάς. Κόψτε το λεμόνι στη μέση και πιέστε το μισό χυμό στο ριζότο -ανακατέψτε καλά.
- Αφαιρέστε το ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε με περισσότερη παρμεζάνα και μαϊντανό.