Υλικά

  • 2 μεγάλα κολοκυθάκια
  • 2 κ. σ. λιναρόσπορο
  • 2 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη πατάτα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψίχουλα ψωμιού
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο καρότο
  • 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόψτε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίστε με περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Αφήστε τα να σουρώσουν πάνω από το νεροχύτη για 20 λεπτά.
  2. Ταυτόχρονα, ανακατέψτε το νερό και το αλεύρι λιναρόσπορου μέχρι να ενωθούν πλήρως. Αφήστε το μείγμα στην άκρη για περίπου 10 λεπτά.
  3. Σουρώστε τα υγρά από τα κρεμμύδια και τις πατάτες στύβοντάς τα σε μια καθαρή πετσέτα πάνω από το νεροχύτη και αφήστε στην άκρη.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη φρυγανιά, το δυόσμο, τον άνηθο, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε τα στο μείγμα του λιναρόσπορου και ανακατέψτε καλά.
  5. Ξεπλύνετε πολύ ελαφρά τα τεμαχισμένα κολοκυθάκια και βγάλτε τα τυχόν υγρά σε μια πετσέτα. Προσθέστε τα κολοκυθάκια, το τεμαχισμένο κρεμμύδι, την πατάτα και το καρότο στο μείγμα ψίχας ψωμιού και ανακατέψτε.
  6. Προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε άλλη μια φορά με τα χέρια σας. Αφήστε τα στην άκρη να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 10 λεπτά στον πάγκο ή μέχρι 3 ημέρες, σκεπασμένα στο ψυγείο.
  7. Ζεστάνετε 3 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα ρηχό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να μην καεί το λάδι.
  8. Αδειάστε το μείγμα των κολοκυθιών σε μερίδες του 1/3 του φλιτζανιού και πλάστε σε μπαλάκια με τα χέρια σας. Δουλεύοντας σε παρτίδες, ρίξτε τις μπάλες στο καυτό λάδι και πιέστε απαλά σε σχήμα μπιφτεκιού. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν, 2 έως 3 λεπτά, γυρίστε τα και συνεχίστε το τηγάνισμα μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσοκάστανα, 2 έως 3 λεπτά ακόμα.
  9. Μεταφέρετε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μπάλες, προσθέτοντας 2 κουταλιές λάδι στο τηγάνι μεταξύ κάθε παρτίδας.