Η επαγγελματική σχέση του Κώστα Χατζή με την Ελπίδα είναι σαν μια κολόνια που κρατάει χρόνια. Οι δυο καλλιτέχνες μετά από μια σειρά πετυχημένων κοινών εμφανίσεων, έρχονται μέσα στον Γενάρη στη Σφίγγα για τρεις Παρασκευές και υπόσχονται να μαγέψουν το κοινό.

Ο καταξιωμένος τραγουδοποιός Κώστας Χατζής και η μοναδική Ελπίδα, έχοντας μαζί τους την ταλαντούχα Δανιέλα Χατζή, ενώνουν τις φωνές τους για να μας ταξιδέψουν με γνωστές και αγαπημένες επιτυχίες, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα, που θα διατρέξει δεκαετίες και θα ξαναθυμίσει ανεπανάληπτα τραγούδια.

Με αφορμή τις εμφανίσεις τους στη Σφίγγα, ο Κώστας Χατζής και η Ελπίδα υποδέχτηκαν το Newsbeast στον φιλόξενο χώρο τους, όπου μιλήσαμε για πολλά.

Το τραγούδι τότε και σήμερα

«Γυρίζουν πίσω. Υπάρχουν νέοι που ξέρουν τα τραγούδια μου, που είναι 50 χρόνων. Βλέπω νέα παιδιά να χορεύουν και να τραγουδούν κομμάτια μου και χαίρεται η ψυχή μου», μας λέει η Ελπίδα για το γεγονός πως η νέα γενιά σήμερα ακούει παλιά τραγούδια.

Για το αν υπάρχουν τώρα καλά τραγούδια όπως τότε, μας λέει: «Υπάρχουν, αλλά όχι όπως παλιά. Τότε ακούγαμε μουσική. Πηγαίναμε στα δισκοπωλεία και αγοράζαμε τον δίσκο και τον ακούγαμε πολλές φορές. Γράφαμε κασέτες σε δισκοπωλεία. Τώρα, θυμούνται τα διαχρονικά τραγούδια και εκείνα που έχουν κάνει επιτυχία και είναι, βέβαια, πολύ ελπιδοφόρο όλο αυτό».

Ο Κώστας Χατζής, με τη μουσική του σοφία και εμπειρία, λέει στο Newsbeast: «Τότε είχαμε και άλλα ακούσματα, ήταν μια διαφορετική εποχή εκείνη. Είχαμε και συνθέτες που έγραψαν καταπληκτικά τραγούδια. Ο κόσμος, τότε, είχε ανάγκη το δημοτικό τραγούδι, είχε ανάγκη το λαϊκό, που μιλούσε στην ψυχή του Έλληνα, ήταν και βιωματικό, είχαμε και το ελαφρύ λαϊκό. Μετά μπήκε και το πολιτικό τραγούδι. Ωστόσο, δεν υπήρχε το τραγούδι που να αναφερόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό έλειπε, το κοινωνικό και αυτό ήρθα κι έκανα εγώ».

Στην ερώτηση που του κάναμε αν ήταν δύσκολο αυτό, μας απαντάει: «Αν ήταν δύσκολο; Έπρεπε τότε να τρυπήσω το βουνό». Και συμπληρώνει: «Βγήκε ο Μανώλης Αγγελόπουλος στον Λυκαβηττό κι έγινε της κακομοίρας, αλλά είχαν πει τότε άσχημα λόγια. Όμως, αυτά πλέον δεν έχουν σημασία».

«Ήταν άλλη η εποχή που διασκέδαζε ο κόσμος, υπήρχε κι ένας σεβασμός. Ήταν διαφορετική και η νεολαία, όταν έμπαινε μέσα ένας ηλικιωμένος σηκώνονταν από τις θέσεις τους. Δεν κατηγορούμε τα σημερινά παιδιά. Έχουμε σπουδαίους καλλιτέχνες και νέους, αλλά δεν έχουμε την κατάλληλη παιδεία», τονίζει ο Κώστας Χατζής.

Οι μικροί χώροι και η άμεση επαφή με το κοινό

Οι εμφανίσεις τους στη Σφίγγα ξεκινούν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου και δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε πόσο ζεστός χώρος είναι η συγκεκριμένη μουσική σκηνή, και παρεΐστικος. «Πράγματι, είναι παρεΐστικος, έχει μια ζεστασιά κι έχεις και μία άμεση επαφή με τον κόσμο», μας λέει η Ελπίδα.

«Εγώ σε αυτό γεννήθηκα, στις μπουάτ», συμπληρώνει ο Κώστας Χατζής και μας εξομολογείται πόσο σημαντική είναι για τον ίδιο αυτή η άμεση επαφή με το κοινό. «Ακόμη και στο Ηρώδειο που μου επέτρεψαν μετά από 68 χρόνια να εμφανιστώ, ένιωθα ότι ήμουν σε μπουάτ. Έχεις αυτή την άμεση επαφή με τον κόσμο. Με ενδιαφέρει να ακούω και να μιλάω με τον κόσμο. Έχω μάθει να αυτοσαρκάζομαι, γιατί έτσι προσεγγίζεις καλύτερα τον κόσμο. Να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και από πού ξεκινήσαμε. Χθες “σκυλοπεινάγαμε” και σήμερα μετά από μια επιτυχία νομίζουμε ότι γίναμε ο Μπετόβεν. Αν δεν ξεχνάς από πού ξεκίνησες, εκτιμάς αυτά που σου έρχονται. Γιατί δεν είμαστε τίποτα. Έρχεται η ακμή, μπορεί να έρθει και η παρακμή», μας λέει ο Κώστας Χατζής.

Αν πρέπει να αποσύρονται οι καλλιτέχνες, όταν μεγαλώνουν

Τον ρωτάμε πώς διατηρεί αυτή τη συγκλονιστική φωνή και αν την εξασκεί ακόμα και σήμερα και η απάντηση που μας έδωσε αποκαλύπτει την πλευρά του χαρακτήρα του με το αστείρευτο χιούμορ που τον διακρίνει, όπως επεσήμανε και η Ελπίδα.

«Εγώ σπούδασα, έχω βγάλει το ωδείο της… Αγιάς Βαρβάρας -όχι αστεία- και κάνω φωνητική κάθε μέρα, πηγαίνω στον δάσκαλο», αστειεύτηκε ο Κώστας Χατζής.

«Όλη μέρα παίζει με την κιθάρα, παίζει μουσική, αγαπάει τη μουσική, γράφει και πολύ ωραία τραγούδια. Μακάρι να τα χρησιμοποιήσουν και να γίνουν κάποια στιγμή και δισκογραφία», συμπλήρωσε η Ελπίδα.

Ο Κώστας Χατζής μετράει 70 χρόνια στο τραγούδι και ρωτήσαμε αν αυτό είναι και μια απάντηση σε όσους σχολιάζουν την ηλικία ενός καλλιτέχνη και πότε θα πρέπει αυτός να αποσύρεται από την ενεργό δράση.

«Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να έχουμε τον νου μας στην ηλικία, απλά πρέπει οι άνθρωποι να σέβονται αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος σε οποιαδήποτε ηλικία. Και όταν μπορείς να τραγουδάς σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι καμάρι. Όταν η ψυχή σου το λέει, προχώρα», δηλώνει η Ελπίδα.

«Δηλαδή ένας καλλιτέχνης πρέπει στα 70 του να φεύγει; Πού το λέει αυτό; Είναι αστεία πράγματα αυτά. Οι ηθοποιοί, δηλαδή, πρέπει να αποσυρθούν επειδή μεγάλωσαν;», λέει ο Κώστας Χατζής.

Παραστάσεις: Παρασκευές 10, 17, 24 Ιανουαρίου
Ώρα έναρξης: 22:00
Είσοδος: 15 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: sfiga.grticketservices.gr

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)