Υλικά
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 4 μεγάλα πράσα μόνο τα λευκά και ανοιχτό πράσινο μέρη, χοντροκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κιλά πατάτες ψιλοκομμένες
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 1/4 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
- 1/2 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
- 6 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- Φρέσκο κάρδαμο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε τα πράσα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο, τις πατάτες, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
- Ρίξτε το ζωμό λαχανικών και τα φύλλα δάφνης και αφήστε τα να βράσουν. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για 30 με 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να ανακατέψετε τα λαχανικά μέχρι να αποκτήσετε μία σούπα με βελούδινη υφή. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και προσαρμόστε τα καρυκεύματα στα γούστα σας. Σερβίρετε με φρέσκο κάρδαμο.