Υλικά
Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα τα γευόμαστε ωμά, το μαγείρεμά τους μπορεί και τη γεύση να οξύνει αλλά και την υφή να κάνει περισσότερο ενδιαφέρουσα.
Τα φρούτα παραμένουν το βαρύ πυροβολικό της δημιουργικής κουζίνας και σερβίρονται τόσο ως ορεκτικά όσο και ως κυρίως πιάτα.
Οι βασικοί κανόνες της μαγειρικής με φρούτα, ώστε να αρχίσει να πειραματίζεται ο αρχάριος, είναι οι εξής:
Ταίριασμα γεύσεων και φρούτων
Ένας από τους ιδανικότερους τρόπους ένταξης των φρούτων σε μια συνταγή είναι η εξισορρόπηση των γεύσεων. Η σκέψη πρέπει να κατευθύνεται στο τελικό αποτέλεσμα, τι προσπαθούμε να πετύχουμε.
Θέλουμε να δώσουμε γλυκύτητα σε ένα πιάτο; Βάζουμε γλυκά φρούτα, όπως οι φράουλες και τα σταφύλια. Θέλουμε να ρίξουμε, αντιθέτως, τον βαθμό γλυκύτητας μιας συνταγής; Προσθέτουμε πιο όξινα φρούτα.
Προσοχή στην επίδραση του τρόπου μαγειρικής
Το βράσιμο, το ψήσιμο και οι άλλες μαγειρικές τεχνικές έχουν διαφορετική επίδραση σε κάθε φρούτο. Ιδανικά για φούρνο ή κατσαρόλα είναι τα φρούτα που δουλεύουν καλά σε συνταγές κραμπλ (μήλο, αχλάδι, βατόμουρο κ.λπ.). Το μήλο, ας πούμε, δένει καταπληκτικά σε συνταγές κατσαρόλας ή φούρνου, όχι όμως και πάνω στη σχάρα.