Υλικά

  • 1.200 γρ. αλεύρι
  • 600 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. αμύγδαλο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα βανίλια
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. ρούμι μαύρο
  • άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάτε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη)
  2. Παράλληλα, χοντροκόβετε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχετε απλώσει σε μία λαδόκολλα και ψήσει στους 160οC έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  3. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια στο χτυπημένο βούτυρο.
  4. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
  5. Πλάθετε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο 3 χιλ. πιέζοντας με το δάχτυλό ελαφρώς την κορυφή.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15-20 λεπτά. Ίσα να πάρουν χρώμα, μην τους αφήνετε περισσότερο γιατί μετά σφίγγουν και δεν θα είναι αφράτοι
  7. Βγάζετε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά και μετά τους βουτάτε στην άχνη. Προσοχή: Δεν πρέπει να είναι ζεστοί όταν θα τους αχνίσετε γιατί η υγρασία θα λιώσει την άχνη.
  8. Τους τοποθετείτε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.