Υλικά

Όταν είναι να ετοιμάσουν πιάτα που τρελαίνουν κόσμο, οι επαγγελματίες σεφ δίνουν βάση σε δύο πράγματα: τη γεύση και την ασφάλεια. Υπάρχει μάλιστα και μια διεθνής έκφραση για τις συνθήκες που επικρατούν σε μια κουζίνα εστιατορίου: «χορογραφημένο χάος». Ένας χορός ανθρώπων, σκευών και υλικών δηλαδή που συντονίζονται για να βγουν τα πράγματα όπως πρέπει. Η food blogger Jennifer Sweenie μπαινοβγαίνει για χρόνια στις επαγγελματικές κουζίνες και μοιράζεται μαζί μας ένα μυστικό γεύσης απευθείας από τα άδυτα των εστιατορίων. Όταν είναι να χρησιμοποιήσουν λάδι για τηγάνισμα ή μαγειρική, οι σεφ επιλέγουν τη λεγόμενη «αναλογία 1 προς 1», ένα μέρος βούτυρο και ένα μέρος λάδι δηλαδή. Ο συνδυασμός, μας λέει, είναι η ίδια η συνταγή της επιτυχίας. Το λάδι αποτρέπει το βούτυρο από το να καεί και το βούτυρο προσθέτει με τη σειρά του γευστικό πλούτο στο πιάτο. «Δεν μπορείς να κάνεις λάθος με την αναλογία 1 προς 1», τονίζει.