Υλικά
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 λίτρο γάλα
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες καλά
- 350 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 50 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Αρχικά, αλείφετε τη φόρμα με λίγο βούτυρο.
- Το υπόλοιπο βούτυρο το ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το φρέσκο κρεμμύδι. Αλατίζετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το σκόρδο, ανακατεύετε και βάζετε το μείγμα να βράσει.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τις πατάτες. Αλατίζετε και πιπερώνετε το μείγμα. Ανακατεύετε απαλά.
- Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά 25΄-30΄ μέχρι να βράσουν οι πατάτες και να αρχίσει να χυλώνει η σάλτσα.
- Στρώνετε τμηματικά το μείγμα με τις πατάτες και τη σάλτσα τους στη φόρμα πασπαλίζοντας ανάμεσα με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και τη μοτσαρέλα.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια και τραγανή κρούστα στο επάνω μέρος.