Υλικά
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
- 1/2 κιλό (1 πακέτο) ταλιατέλες
- 1 καρότο τριμμένο στο τρίφτη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κύβο ζωμός βοδινού
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 φλ. τσαγιού τριμμένα τυριά (1 φλ. παρμεζάνα + 1 φλ. τσένταρ ανάμεικτα)
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά, το καρότο και το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τις ταλιατέλες και το τυρί) και 3/4 φλ. νερό.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 35 λεπτά περίπου.
- Εν τω μεταξύ, βράζετε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, 2-3 λεπτά λιγότερο από το προτεινόμενο χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία, ώστε να είναι σχετικά al dente.
- Τις σουρώνετε, κρατάτε 1/3 φλ. από το νερό που τις βράσατε, τις λαδώνετε ή βουτυρώνετε ελαφρώς και τις ρίχνετε σε μεγάλο πυρέξ.
- Αφαιρείτε τον κιμά από τη φωτιά και τον αδειάζετε στο πυρέξ με τις ταλιατέλες. Αν ο κιμάς έχει μείνει χωρίς υγρά ρίχνετε και το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε ελαφρώς να αναμιχθεί ισομερώς.
- Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού με το τριμμένο τυρί. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
- Ξεσκεπάζετε και αφήνετε ακόμα 10-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και να ροδίσει ελαφρώς.