Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια μέτριου μεγέθους (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 150 γρ. χυμό ντομάτας
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα καλαμαράκια αφαιρώντας τα εντόσθια και το κόκαλο.
- Τα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό και κόβετε το κεφάλι μαζί με τα πλοκάμια τους.
- Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ίσα να μαραθούν λίγο.
- Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το σκόρδο, το κουκουνάρι και σοτάρετε για λίγο ακόμη.
- Ρίχνετε το ρύζι, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον βασιλικό και τον μαϊντανό.
- Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά με ξύλινο κουτάλι, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ώστε να κρυώσει λίγο η γέμιση.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Γεμίζετε ένα ένα τα καλαμάρια με τη γέμιση του ρυζιού, χωρίς να τα ξεχειλίζετε (υπολογίστε ότι το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο) και τα κλείνετε στην άκρη με μια οδοντογλυφίδα.
- Τοποθετείτε τα γεμισμένα καλαμάρια σε ταψί ή γάστρα με καπάκι και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Αναμιγνύετε σε ένα ποτήρι το χυμό της ντομάτας με λίγο νερό και αλατοπίπερο και περιχύνετε τα καλαμάρια.
- Πασπαλίζετε το φαγητό με λίγο επιπλέον βασιλικό ψιλοκομμένο.
- Ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο με καπάκι ή αλουμινόχαρτο, στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθούν τα καλαμάρια και να φουσκώσει η γέμιση.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.