Υλικά
- 500 γραμμάρια χωριάτικο αλεύρι (για ψωμιά)
- 2 κ.γ μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 3 κούπες χλιαρό νερό ή όσο χρειαστεί
- 1 αβγό χτυπημένο για άλειμμα
- σουσάμι
- σπόροι παπαρούνας
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Προσθέτετε 1/3 ποτηριού χλιαρό νερό και αρχίζετε να τα ανακατεύετε, ζυμώνοντας στο μίξερ (περίπου 10 λεπτά).
- Προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί (περίπου 3 φλιτζάνια). Θέλετε να είναι σφιχτή η ζύμη και ελαφρώς υγρή.
- Σκεπάζετε και αφήνετε να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.
- Το ζυμώνετε ξανά και αφήνετε να ξεκουραστεί άλλα 10 με 20 λεπτά. Ακολούθως, το κόβετε σε 5 μπάλες (βάρους 150 γραμμάρια το καθένα).
- Τα σκεπάζετε για 30 λεπτά περίπου.
- Τα παίρνετε στο χέρι και με ένα δάκτυλο τους κάνετε μια τρύπα στη μέση. Τα αφήνετε ξανά σκεπασμένα για ακόμα 15-30 λεπτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 Κελσίου.
- Βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει χαμηλώνετε την ένταση σε μεσαία προς χαμηλή.
- Βάζετε μέσα (με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας) δυο ή τρία bagels. Θα κάτσουν κάτω αλλά θα βγουν στην επιφάνεια.
- Μόλις βγουν πάνω στην επιφάνεια τα αφήνετε 90 δευτερόλεπτα και τα γυρίζετε για άλλα 90 δευτερόλεπτα. Τα βγάζετε σε σχάρα και τα αλείφετε με το αβγό.
- Τους βάζετε σουσάμι και σπόρους παπαρούνας.
- Ψήνετε στο φούρνο, σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, για 18-20 λεπτά.