Ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε να επισκεφθούν κάποια στιγμή ο ένας τη χώρα του άλλου, αν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

Το BBC, σχολιάζοντας την κίνηση του αμερικανού προέδρου, σημείωσε πως ένα απλό τηλεφώνημα δεν θα τερματίσει ως διά μαγείας τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι συνομιλίες μπορούν τώρα να ξεκινήσουν.

Το πότε ακριβώς και πώς θα ολοκληρωθούν δεν είναι σαφές. Αλλά ο Πούτιν έχει ήδη σημειώσει κάτι σαν διπλωματική νίκη, μόνο και μόνο με αυτήν την τηλεφωνική συνομιλία. Εξάλλου, πριν από τρία χρόνια βρισκόταν στην πολιτική ερημιά.

Η απόφαση του Πούτιν να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον είχε μετατρέψει σε παρία. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καταδίκαζε τη Ρωσία για την «παράνομη χρήση βίας εναντίον της Ουκρανίας». Η Ρωσία επλήγη από χιλιάδες διεθνείς κυρώσεις. Τον επόμενο χρόνο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη του Κρεμλίνου.

Όσο για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών τότε Τζο Μπάιντεν, δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι πίστευε για τον ρώσο ομόλογό του, καταδικάζοντας τον Πούτιν ως «δολοφονικό δικτάτορα» και «καθαρόαιμο κακοποιό». Αφού η Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, δεν υπήρξαν άλλα τηλεφωνήματα μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν. Γρήγορα στο 2025. Η αλλαγή του προέδρου έφερε αλλαγή ύφους, αλλαγή γλώσσας και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

Ο Τραμπ λέει ότι θέλει να «συνεργαστεί πολύ στενά» με τον Πούτιν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ελπίζει ότι θα «επισκέπτονται ο ένας το έθνος του άλλου». Προφανώς, το ίδιο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα.

Αν η επίσκεψη αυτή πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τη Ρωσία για περισσότερο από μία δεκαετία. Κατά πολλούς τρόπους, ο Πούτιν έχει ήδη πάρει αυτό που θέλει: την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία, ενδεχομένως πάνω από τα κεφάλια του Κιέβου και της Ευρώπης, καθώς και την ευκαιρία να βάλει τον εαυτό του στο κορυφαίο τραπέζι της διεθνούς πολιτικής. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές σε ποιο βαθμό ο Πούτιν θα είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά πάντα παραπέμπουν στη λεγόμενη ειρηνευτική πρόταση του Πούτιν, τον Ιούνιο του 2024, η οποία μοιάζει περισσότερο με τελεσίγραφο. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Ρωσία θα μπορούσε να κρατήσει όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει, καθώς και κάποια ακόμη εδάφη που βρίσκονται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο. Επιπλέον, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα καταργούνταν. Όπως το έθεσε μια ρωσική εφημερίδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: «Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες. Αλλά με τους δικούς της όρους. Αν εγκαταλείψετε τη διπλωματική γλώσσα, ουσιαστικά αυτό ονομάζεται τελεσίγραφο».