Χωρίς συγνώμη απέναντι στα θύματα τους παραμένουν οι ανήλικοι παραβάτες, όπως και οι γονείς τους, τη στιγμή που όπως καταδεικνύουν οι αριθμοί από τα περιστατικά που καταγράφονται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει τρομακτική αύξηση στους αριθμούς νεανικής παραβατικότητας τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Γενεσιουργές αιτίες της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της ροπής των νέων στην παραβατικότητα και τη βία» που οργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, εξήγησε ότι ίσως υπάρχει μια μικρή αύξηση νεανικής παραβατικότητας που οφείλεται στο ότι πλέον υπάρχουν σχετικές καταγγελίες.
«Έχουν αλλάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, βλέπουμε ακραία βία, έλλειψη συναισθήματος και τάση δημοσιοποίησης μιας παραβατικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο» ανέφερε η κ.Κουσίδου.
![βία ανηλίκων βία ανηλίκων](/image/s320x/file/files/1/2025/02/ni.jpg)
Το εντυπωσιακό απ΄όσα ανέφερε η κ.Κουσίδου ήταν το γεγονός ότι στο σύνολο των περιπτώσεων που έχει χειριστεί η υπηρεσία, δεν συνάντησαν μεταμέλεια.
«Δεν είδαμε ποτέ να ζητήσουν συγνώμη στα θύματα τους και για τα παιδιά το δεχόμαστε, αλλά το αποθαρρυντικό είναι ότι ούτε οι γονείς τους ζητούν συγνώμη από τα παιδιά που είναι θύματα και τις οικογένειες τους», εξήγησε.
Σύμφωνα με την κ. Κουσίδου, τα παιδιά δεν είναι ενημερωμένα, δεν γνωρίζουν ποια πράξη είναι παραβατική, δεν αναλογίζονται τις συνέπειες των πράξεών τους και δεν γνωρίζουν καν ότι η χρήση κάμερας είναι αδίκημα. Το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας έχει ξεκινήσει σειρά δράσεων σε σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ από Παρασκευή έως Κυριακή, κλιμάκια της αστυνομίας βγαίνουν για δράσεις ενημέρωσης σε χαρτογραφημένες περιοχές με παραβατικότητα και συσσώρευση ανηλίκων.
«Τα παιδιά επιλέγουν να μιλήσουν και να μην ανέχονται τη βία, η νεολαία αρχίζει να εκπαιδεύεται και να αντιδρά στη βία» κατέληξε.
Συγκυριακή παραβατικότητα σε κάποιες περιπτώσεις που απασχολούν το ποινικό σύστημα διαπίστωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Νάντια Ρωμανίδου , προσθέτοντας ότι σε άλλες περιπτώσεις, στο υπόβαθρο εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον.
«Αναδύεται η ανάγκη πολύπλευρης στήριξης εφήβων και γονιών, με έγκαιρη παρέμβαση. Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες που εντοπίζονται στην ανυπαρξία κατάλληλων δομών, υποστελέχωσης στις υπάρχουσες και κυρίως ολοκληρωμένης πολιτικής παιδικής προστασίας», πρόσθεσε.
‘Αλλωστε, σύμφωνα με τον Πέτρο Κολέντση, επίσης από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, η στήριξη οικογένειας παραβατικών ανηλίκων είναι κρίσιμη τόσο για την αποτροπή της υποτροπής, όσο για την ομαλή ένταξη τους. Όμως, υπάρχουν ελλείμματα στη δικτύωση φορέων και δομών, και πολλές φορές, η Υπηρεσία δεν ξέρει που να κάνει τις αναγκαίες παραπομπές.
Επιτροπή για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας και βίας από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πρώτο Θεματικό Εργαστήριο της Επιτροπής για την Πρόληψη της Νεανικής Παραβατικότητας και Βίας, το οποίο θα εστιάσει στην οικογένεια και τα πρώτα ερεθίσματα στην παιδική ηλικία και την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στην αποκλίνουσα συμπεριφορά.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα δοθεί σε λειτουργία η νέα δομή της Επιτροπής για την Πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας και βίας εξηγώντας ότι στόχος είναι η αλληλοτροφοδότηση της δράσης και η γνώση για έμπρακτες λύσεις.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου εξήρε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η οικογένεια δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία και θέλει στήριξη, με εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε περιστατικού.
Διαταξικό φαινόμενο που μας αφορά όλους χαρακτήρισε τη νεανική παραβατικότητα και την ενδοοικογενειακή βία η αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας και Οικογένειας του δήμου Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Λειψιστινού, σημειώνοντας ότι η πολιτεία οφείλει να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.
Πηγή: ΑΠΕ