Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από καλύτερους ποιοτικά, αλλά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς. Περιέχουν υγιή λίπη και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Β6, πολυφαινόλες και τοκοφερόλες. Χάρη στα θρεπτικά συστατικά τους, βοηθούν στην απώλεια βάρους, στην υγεία της καρδιάς και της εντερικής κοιλότητας. Η τακτική κατανάλωσή τους σε σωστή ποσότητα μπορεί να συμβάλει στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιακές παθήσεις. Μεταξύ των ξηρών καρπών είναι τα χαμηλότερα σε θερμίδες. 30 γραμμάρια φιστικιών αντιστοιχούν σε 160 θερμίδες (συγκριτικά, τα καρύδια έχουν 210 θερμίδες).
Υλικά (10-12 κομμάτια)
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα digestive με λιγότερα λιπαρά
- 70 γρ. βούτυρο καρύδας
- 20 γρ. βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης (θα το βρείτε σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς και βιολογικά καταστήματα)
Για την κρέμα
- 150 γρ. κάσιους ωμά, μουλιασμένα σε νερό για 10 ώρες
- 120 γρ. κρέμα καρύδας (κονσέρβα)
- 100 γρ. τυρί κρέμα με έξτρα πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά
- 120 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 80 γρ. μέλι
- 80 γρ. βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. λάδι καρύδας (σε ρευστή μορφή)
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
- για το σερβίρισμα, φιστίκια Αιγίνης και φρούτα της επιλογής μας σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Για να φτιάξουμε τη βάση του γλυκού μας, ζεσταίνουμε το βούτυρο καρύδας, ενώ παράλληλα πολτοποιούμε σε μπλέντερ το μπισκότο.
- Βήμα 2: Ανακατεύουμε το βούτυρο με το μπισκότο και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ, στρώνοντάς το με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Βήμα 3: Για την κρέμα, χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά που αναγράφονται παραπάνω.
- Βήμα 4: Όταν η κρέμα αποκτήσει μία παχύρρευστη μορφή, τη στρώνουμε με τη βοήθεια μίας μαρίζ πάνω από την βάση που έχουμε στο ψυγείο. Συνεχίζουμε την ψύξη για άλλη 1 ώρα.
- Βήμα 5: Βγάζουμε από το ψυγείο και σερβίρουμε με λίγο φιστίκι Αιγίνης και φρούτα εποχής.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 390 kcal
- Υδατάνθρακες: 23 γρ.
- Πρωτεΐνη: 16,6 γρ.
- Λιπαρά: 10,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 4,7 γρ.