Υλικά

  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 ½ κοφτή κουταλιά ανάλατο βούτυρο
  • 2 πράσα (το λευκό μέρος μόνο σε λεπτά φετάκια)
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
  • 5 μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες σε κύβους
  • 7 φλ. ζωμό κότας (σπιτικός ή φτιαγμένο με 1 ½ κύβο ζωμού)
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα ανακατεύοντας τα πράσα με το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθούν.
  2. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοψήνετε για 15-20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντάς τα πότε-πότε.
  3. Προσθέτετε τις πατάτες και το ζωμό στην κατσαρόλα, αφήνετε να κοχλάσουν, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και τις βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 25-30 λεπτά.
  4. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την κρατάτε σκεπασμένη για 10 λεπτά.
  5. Χτυπάτε τμηματικά τη σούπα στο πολυμίξερ ή το μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία και την επιστρέφετε στην κατσαρόλα.
  6. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για 5 περίπου λεπτά.
  7. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και τη σερβίρετε.