Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αναβιώσει την πρότασή της για αγορά περισσότερου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ποντάροντας στο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι πλέον πιο ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις μετά την προσωρινή παύση των οικονομικά επιζήμιων δασμών του.
Όπως αναφέρει το Politico, η ΕΕ σχεδιάζει να επανεκκινήσει τις συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια του Τραμπ σχετικά με το διατλαντικό εμπόριο, σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις και μίλησαν στο Politico υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ εξετάζει τρόπους συγκέντρωσης της ζήτησης, μια διαδικασία που θα επέτρεπε στην ήπειρο να τοποθετήσει μεγαλύτερες, πανευρωπαϊκές παραγγελίες, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, αλλά ιδανικά με πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Η πρόταση αυτή δεν είναι κατ’ ανάγκη νέα. Η ΕΕ προσπαθεί εδώ και μήνες να προσεγγίσει την κυβέρνηση Τραμπ για το θέμα, αλλά διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι προσπάθειες τους προσέκρουσαν σε σύγχυση και αδιαφορία από την Ουάσιγκτον. Πλέον, ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει, οι αγορές καταρρέουν και οι επιχειρηματικοί ηγέτες ζητούν από τον Τραμπ να αλλάξει τακτική.
«Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό, αλλά ελπίζουμε ότι τώρα υπάρχει ευκαιρία για πρόοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Αγορά τώρα;
Από την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η ΕΕ πρέπει να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο.
Την Τρίτη, ανέβασε τους τόνους, επιβάλλοντας ευρείς δασμούς 20% στην ΕΕ και δηλώνοντας ότι η ήπειρος πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 350 δισεκατομμύρια δολάρια για αμερικανική ενέργεια, ώστε να καλύψει το έλλειμμα στο εμπόριο που, κατά τον ίδιο, υφίσταται. Παρά τη ρητορική, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι στην πραγματικότητα σχετικά ισοζυγισμένες, αν ληφθούν υπόψη τόσο τα αγαθά, όσο και οι υπηρεσίες.
Το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε 90ήμερη παύση στους περισσότερους παγκόσμιους δασμούς, επιμένοντας ότι οι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής πρέπει πλέον να διαπραγματευτούν για την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών.
Η ΕΕ το εκλαμβάνει αυτό ως ευκαιρία για να επαναφέρει την προσφορά της για LNG. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία τους να καταναλώσουν περισσότερα αμερικανικά καύσιμα, παρουσιάζοντας το ως έναν τρόπο για να διακόψει πλήρως η ήπειρος τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, την οποία χαρακτηρίζουν ως πολεμοχαρή.
«Στο μέλλον, θα αγοράζουμε περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ», δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, σε κλαδική εκδήλωση, τονίζοντας όμως ότι οι αγορές θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους πράσινους στόχους της Ένωσης.
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορεί τελικά να κάνει η ΕΕ. Στο τέλος της ημέρας, οι αγορές LNG γίνονται από εταιρείες και όχι από κυβερνήσεις. Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη επισημάνει ότι οι εταιρείες τους φέρνουν όσο περισσότερο αμερικανικό LNG είναι δυνατόν.
Παραμένει επίσης ασαφές το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό ένα σχήμα συγκέντρωσης της ζήτησης. Η ΕΕ είχε λανσάρει ένα παρόμοιο σύστημα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ελπίζοντας να ρίξει τις εξαιρετικά υψηλές τιμές. Ωστόσο, λίγες εταιρείες συμμετείχαν τελικά.
Παρ’ όλα αυτά, η συγκέντρωση παραγγελιών από ιδιώτες προμηθευτές και η αντιστοίχισή τους με αμερικανούς παραγωγούς είναι ένας τρόπος για να απορροφήσει η ΕΕ μεγαλύτερους όγκους LNG από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι ανησυχίες για τις τιμές του LNG βαραίνουν επίσης τις συνομιλίες.
Η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη-μέλη να γεμίζουν τις αποθήκες καυσίμων τους έως και 90% της χωρητικότητας μέχρι την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, και πολλές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η θερινή στροφή στην αγορά, κυρίως από τις ΗΠΑ, θα εκτοξεύσει τις τιμές. Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν για χαλάρωση αυτών των κανόνων, ελπίζοντας ότι η μεγαλύτερη ευελιξία θα επιτρέψει να δαπανήσουν λιγότερα συνολικά για το LNG.
Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως σε περίπτωση επαναφοράς των δασμών, αλλά προς το παρόν δήλωσε: «Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις».