Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 1 φλ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αβγά
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλ. αλεύρι
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ¾ φλ. γιαούρτι στραγγιστό, ολόπαχο
- 1 φλ. ινδοκάρυδο συν έξτρα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.
- Φτιάχνετε το σιρόπι αναμιγνύοντας τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι σε μια μικρή κατσαρόλα.
- Όταν κοχλάσουν χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
- Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
- Σε ένα μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάτε για 2 λεπτά περίπου να αφρατέψουν.
- Προσθέτετε τα αβγά ένα – ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Βάζετε τη βανίλια κα αναμιγνύετε.
- Στη συνέχεια, ρίχνετε 3 κουταλιές από το αλεύρι στο μίγμα και χτυπάτε να αναμιχθεί.
- Προσθέτετε το γιαούρτι και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Χτυπάτε μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά, αλλά μην το παρακάνετε.
- Τέλος, ρίχνετε το ινδοκάρυδο και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
- Βάζετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
- Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά.
- Μετά, το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώνετε το σιρόπι παντού στο κέικ. Μπορεί να σας φανεί πολύ, αλλά δεν είναι.
- Το κέικ θα το απορροφήσει όλο. Πασπαλίζετε με έξτρα ινδοκάρυδο.
- Αφήνετε το κέικ να κρυώσει εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες) πριν να το κόψετε.