Υλικά
- 1 αρνίσιο μπούτι κομμένο σε μερίδες
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος
- 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 μαρούλι
- 100 ml λευκό κρασί
- ½ λίτρο ζωμό λαχανικών
- 2 ασπράδια
- 2 κρόκους
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε και καθαρίζετε πολύ καλά το μαρούλι και το αφήνετε να στραγγίξει.
- Τοποθετείτε τα κομμάτια του αρνιού σε ένα ξύλο κοπής και το αλατοπιπερώνετε καλά.
- Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά.
- Βάζετε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και δίνετε καλό χρώμα στα κομμάτια του αρνιού από όλες τις πλευρές και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτετε πάλι τα κομμάτια του αρνιού και σβήνετε με το λευκό κρασί.
- Συνεχίζετε προσθέτοντας το ζωμό λαχανικών, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε το αρνάκι να βράσει για 40-45 λεπτά.
- Ψιλοκόβετε τα μαρούλια και τα προσθέτετε στο αρνί και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για άλλα 15-20 λεπτά.
- Όταν το φαγητό είναι έτοιμο χτυπάτε σε ένα μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Συνεχίζετε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους.
- Με μια κουτάλα της σούπας προσθέτετε λίγο-λίγο το ζωμό από την κατσαρόλα έτσι ώστε να μην ψηθούν τα αβγά.
- Όταν τα αβγά έρθουν στην ίδια θερμοκρασία με υπόλοιπο φαγητό, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βάζετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, η οποία είναι εκτός φωτιάς, ανακατεύοντας καλά.
- Αφήνετε το αρνάκι να πάρει άλλη μια βράση και σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού.