Υλικά

  • 2 κ. σ. ανάλατο βούτυρο, μοιρασμένο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού κριθαράκι
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • Το χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3/4 κ. γλ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κ. γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέστε το κριθαράκι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί, περίπου 2 λεπτά.
  3. Ανακατέψτε το ζωμό κοτόπουλου, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, αλάτι και σκόνη σκόρδου. Αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. 
  4. Σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το κριθαράκι να γίνει al dente και να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του ζωμού, 10 έως 12 λεπτά.
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, παρμεζάνα και την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο.
  6. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  7. Γαρνίρετε με μαϊντανό και επιπλέον ξύσμα λεμονιού.