Ένα ξεχωριστό φρούτο, το αβοκάντο πρωταγωνιστεί σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές, από κυρίως γεύματα και σαλάτες μέχρι επιδόρπια και smoothies. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Β, C και E, αλλά και σε μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και φώσφορο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που περιέχεται και στο ελαιόλαδο, φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αρωγός στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL). Τέλος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δυο αντιοξειδωτικά «φύλακες» της υγείας των ματιών και του δέρματος.
Και δύο tips: Για να διαπιστώσετε ότι το αβοκάντο είναι έτοιμο για κατανάλωση, πιάστε το απαλά με το χέρι. Θα πρέπει να μπορείτε να το πιέσετε ελαφρώς. Αν δεν θέλετε να το καταναλώσετε ολόκληρο άμεσα, αφού το έχετε κόψει, τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο φαγητού με φρέσκο χυμό λεμονιού. Έτσι, θα αποφύγετε την οξείδωση.
Υλικά (4-5 μπολάκια)
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 80 γρ. μέλι
- 100 ml γάλα ή κρέμα καρύδας
- 50 γρ. κακάο άγλυκο
- 1 στικ ή εκχύλισμα βανίλιας
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βήμα 2: Βάζουμε 3 κ.σ. του μείγματος σε κάθε μπολάκι.
- Βήμα 3: Παγώνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Διατροφική αξία ανά μπολ
- Ενέργεια: 109 kcal
- Υδατάνθρακες: 9,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 2,9 γρ.
- Λιπαρά: 9,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 3,1 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI