Υλικά
- 1 συσκευασία σπαγγέτι
- 400 γραμ. κιμά σόγιας
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμενα καρέ μικρά
- 1 πράσο ψιλοκομμένο καρέ μικρά
- 1 καρότο ψιλοκομμένο καρέ μικρά
- 1 κλαρί σέλερι ψιλοκομμένο καρέ μικρά
- 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ τομάτας
- 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 συσκευασίες αποφλοιωμένα τοματάκια ολόκληρα
- 1 κ.σ πάπρικα καυτερή
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομένο
- 25 γραμ. φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού
Εκτέλεση
- Προετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά σόγιας και στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια τη μουσκεμένη σόγια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
- Αφήνουμε για 8′ περίπου ανακατεύοντας για να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το πράσο, το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5′ επιπλέον.
- Τέλος προσθέτουμε τη μουσκεμένη και καλά στημένη σόγια. Ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Τρίβουμε με το κουτάλι τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για 2-3′ να ψηθεί και να μυρίσει ντομάτα.
- Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 3-4′ σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Σπάμε με πιρούνι τα ντοματάκια (αυτά κάνουν τέλεια πυκνή σάλτσα) και τα προσθέτουμε.
- Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 40′ να πυκνώσει και να μαλακώσει καλά η σόγια. Στο τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε δύο κουταλιές σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε στα πιάτα περιχύνοντας με σάλτσα κιμά σόγιας και φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού.