Η μελιτζάνα είναι ο σαρκώδης καρπός του φυτού Solanum melongena της οικογένειας των Σολανιδών και περιέχει ένα αρκετά σπάνιο και εξαιρετικά ευεργετικό τύπο αντιοξειδωτικού, τη νασουνίνη. Η νασουνίνη είναι ένα είδος ανθοκυανίνης και η μεγαλύτερη συγκέντρωσή της βρίσκεται στο μοβ δέρμα της μελιτζάνας. Γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε ολόκληρο τον καρπό συμπεριλαμβανομένης και της φλούδας.
Η κατανάλωση μελιτζάνας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, χάρη στα φλαβονοειδή τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και διεγείρουν την αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL). Και οι δύο αυτές ιδιότητες είναι πολύ σημαντικές για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς τα φυτοθρεπτικά συστατικά της είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για το γνωστικό σύστημα και την πνευματική υγεία. Τα φαινολικά συμπλέγματα που περιέχει συμβάλλουν στην υγεία των οστών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τέλος, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, η οποία προκαλείται από ποικίλους παράγοντες, όπως είναι η εμμηνόρροια, η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και οι νεφρικές ή καρδιακές παθήσεις.
Υλικά (10 ρολακια)
- 2 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
- 1 μεγάλη ντομάτα σε λεπτές ροδέλες
- 4 κ.σ. κόκκινη σάλτσα ντομάτας
- 100 γρ. τυρί ρικότα
- φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα δυόσμου (κατά βούληση)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις ψήνουμε με ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά για 2’ από κάθε πλευρά. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Βήμα 2: Παίρνουμε μία φέτα μελιτζάνας, την γεμίζουμε με 1 κ.γ. ρικότα και 1 ροδέλα ντομάτας, και την τυλίγουμε να γίνει ρολάκι. Κάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες.
- Βήμα 3: Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας, το ελαιόλαδο και τα φύλλα δυόσμου.
- Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC, στις αντιστάσεις, για 15-20’.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.
- Ενέργεια: 148 kcal
- Υδατάνθρακες: 6,1 γρ.
- Πρωτεΐνη: 9,8 γρ.
- Λιπαρά: 3,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,9 γρ.