Υλικά
- μπακαλιάρος (στο αλάτι)
- 1 κουτάκι μπύρα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι
- 2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
- 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
- 2 κ.σ. λάδι
- 1 χούφτα καρύδια
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
- 1 κ.γ. ξύδι
- μαϊντανό προαιρετικό
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα.
- Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
- Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
- Τηγανίζουμε με πολύ καυτό λάδι και για λίγο.
- Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε την σκορδαλιά που καλό είναι να μείνει μία μέρα στο ψυγείο για να δέσει η γεύση της καλύτερα.
- Στο multi ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια.
- Δοκιμάζουμε για τη γεύση. Σταματάμε το χτύπημα μόλις γίνει μια ομοιογενής αλοιφή και σερβίρουμε με τον μπακαλιάρο.