Πρεμιέρα έκανε πριν λίγες ημέρες, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Νάκου, το «Κρέας». Μία ιστορία συγκάλυψης ενός φόνου στην ελληνική επαρχία που φέρνει στο φως όλες τις προβληματικές καταστάσεις που σχετίζονται με την ελληνική κοινωνία.
Ο σκηνοθέτης στη φαρέτρα του, εκτός από ένα ενδιαφέρον σενάριο με ανατρεπτικό τέλος, έχει κι ένα δυνατό καστ σημαντικών και ταλαντούχων πρωταγωνιστών, όπως ο Ακύλας Καραζήσης, η Μαρία Καλλιμάνη και ο Κώστας Νικούλι.
Με αφορμή την ταινία, η Μαρία Καλλιμάνη μίλησε στο Newsbeast.
Για την ταινία: «Το Κρέας είναι μια ταινία με μια ιστορία που μπορεί να την παρακολουθήσει πολύς κόσμος. Μπορεί να είναι στην επαρχία, όμως, είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Θα μπορούσε η ιστορία να ήταν και στην Αθήνα. Έχει ένα σασπένς που σε κρατάει από την αρχή μέχρι το τέλος. Εμπεριέχει και στοιχεία μυστηρίου. Χαίρομαι, γιατί τελευταία διαβάζω σενάρια με ολοκληρωμένη ιστορία που αφορά τον πολύ κόσμο και όχι λίγους».
Για τη συμμετοχή της: «Είναι χαρά για εμένα να συμμετέχω στο “Κρέας”. Με τον Δημήτρη έχω συνεργαστεί ξανά σε δύο μικρού μήκους ταινίες, την “Κατάψυξη” και το “Έντεκα και είκοσι”, γνωριζόμασταν καλά ως συνεργάτες και φίλοι», δηλώνει για τη συμμετοχή της στην ταινία.

Για τον σκηνοθέτη Δημήτρη Νάκο: «Πήρε περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, δύο χρόνια κράτησαν τα γυρίσματα. Όταν ο Δημήτρης (Νάκος) είχε στο μυαλό του το σενάριο και το προχωρούσε, μου έδινε διάφορα drafts, μιλούσαμε, ανταλλάζαμε απόψεις για τους χαρακτήρες. Ήταν πολύ δημιουργική η διαδικασία από νωρίς, πριν πάμε για πρόβες και μετά στα γυρίσματα. Ο Δημήτρης δίνει χώρο στους συνεργάτες του. Στις πρόβες που ήταν δύσκολες και απαιτητικές σκηνές, ζητούσε να αυτοσχεδιάσεις, να συζητήσουμε τη σκηνή, πολλές φορές να την πάμε μαζί κάπου αλλού».
Για το κλίμα στα γυρίσματα: «Έγιναν στην Κύμη, στην Εύβοια. Η πλατεία, το μπαρ, τα κτήματα, η κτηνοτροφική μονάδα, όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν εκεί. Ήμασταν μια πολύ ωραία παρέα, μέναμε εκεί. Όλο αυτό είναι σημαντικό. Τα γυρίσματα ήταν πολύ δημιουργικά και σίγουρα μία ευτυχής συγκυρία. Με τον Ακύλα Καραζήση έχουμε βρεθεί και σε άλλες τρεις ταινίες. Ήμασταν μια ομάδα. Εκτός από πολύ ωραίοι ηθοποιοί, είναι και πολύ ωραίοι άνθρωποι. Ήταν μια όμορφη συνεργασία».
Για τη συγκάλυψη ενός εγκλήματος: «Στην ταινία βλέπουμε όλη αυτή την προσπάθεια της συγκάλυψης του φόνου. Η μητέρα μαθαίνει πρώτη για το έγκλημα κι έρχεται αντιμέτωπη με το ηθικό δίλημμα τι να κάνει: να προστατεύσει τον γιο της ή να τον δώσει. Με αφορμή τη δολοφονία, βλέπουμε πως βγαίνουν στην επιφάνεια εκτός από τα μυστικά, όλα τα προβλήματα και οι παθογένειες της οικογένειας, ειδικά ως προς τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει αυτό το παιδί. Το σοκαριστικό για εμένα είναι πως πιστεύουν πραγματικά ότι αυτό το παιδί δεν μπορεί να πάρει πάνω του τον φόνο, δεν θα μπορέσει να το αντέξει. Ο Παύλος από τη μία έχει αυτή την υπερ-προστασία της μητέρας και από την άλλη, την απόρριψη του πατέρα. Νομίζω ότι ο ένας πάει να καλύψει το κενό του άλλου. Είναι ο, τι χειρότερο ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει το παιδί τους».
«Σίγουρα, όταν είσαι γονιός, μπαίνεις στη θέση τους και σκέφτεσαι τι θα έκανες. Μου αρέσει που ο Νάκος δεν ηθικολογεί στην ταινία. Δε λες οι “καλοί” και οι “κακοί”. Καταλαβαίνεις γιατί και οι γονείς αντιδρούν έτσι. Είναι και αυτοί εγκλωβισμένοι σε μια κλειστή κοινωνία που και αυτή φέρει τη δική της ευθύνη σε αυτή τη συγκάλυψη. Και αυτό είναι που μου αρέσει πολύ στην ταινία, γιατί δείχνει κάποια συμπτώματα μιας κοινωνίας με ένα σαθρό οικοδόμημα. Είναι αυτή η λεπτή ισορροπία να μην ηθικολογεί που την κάνει ενδιαφέρουσα την ταινία, με μια αντικειμενική οπτική. Θα ακουμπήσει πιστεύω πολλές ηλικίες και ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα».

Για την ηρωίδα που ενσαρκώνει: «Η μάνα που υποδύομαι, είναι μια εγκλωβισμένη γυναίκα, δυστυχισμένη στον γάμο της. Είναι κουρασμένη μέσα σε αυτή την οικογενειακή ζωή. Από την άλλη, επειδή ο πατέρας φέρεται ταπεινωτικά στο παιδί, εκείνη προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία, χωρίς όμως, τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Για το σινεμά: «Αγαπώ πολύ το σινεμά. Από το ’19 που ξεκίνησα, έχω κάνει αρκετές ταινίες. Μου αρέσει. Έχει αυτό το παρεΐστικο. Μου αρέσει που έχω συνεργαστεί με πολύ διαφορετικούς σκηνοθέτες, της νεότερης γενιάς, πιο μεγάλους, σκηνοθέτες που έχουν κάνει αίσθηση με την ταινία τους. Μου αρέσουν οι ρόλοι που έχουν “ζουμί”. Μου αρέσει, όμως να συνδυάζεται κάπως και το χιούμορ σε μια ταινία και αυτό θέλω και άλλο να το δουλέψω. Θα ήθελα πολύ να κάνω μια κωμωδία. Πιστεύω ότι οι ωραίες ταινίες, συνδυάζουν κατά κάποιο τρόπο το δράμα με την κωμωδία, όπως και η ζωή άλλωστε».
Για τις ελληνικές ταινίες στα διεθνή φεστιβάλ: «Πολλές ελληνικές ταινίες πλέον πηγαίνουν σε διεθνή φεστιβάλ, ακόμα και μεγάλα όπως είναι του Τορόντο που συμμετείχε και το «Κρέας». Είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια, πολλοί έχουν στο μυαλό τους πως οι φεστιβαλικές ταινίες είναι για λίγους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, κάποιες ταινίες δεν είναι για λίγους και χαίρομαι γι’ αυτό, διότι είναι σημαντικό να απευθύνονται σε περισσότερους κι εύχομαι να πηγαίνουν όλο και περισσότεροι στο σινεμά. Ειδικά, σε μια εποχή που κυριαρχούν οι streaming πλατφόρμες. Το “Υπάρχω” πήγε απίστευτα καλά στις αίθουσες. Η μία ταινία βοηθάει την άλλη για να ξαναγυρίσει ο κόσμος στις αίθουσες. Είναι ενθαρρυντικό, λοιπόν, όλος αυτός ο χαμός που έγινε».

Για τον ελληνικό κινηματογράφο: «Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο. Ελπίζω τώρα με τη συγχώνευση του ΕΚΚ με το ΕΚΟΜΕ και τη δημιουργία του νέου φορέα, τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Είχαμε τον μικρότερο προϋπολογισμό κατ’ αναλογία στην Ευρώπη για τον κινηματογράφο. Χρειάζονται χρήματα αλλά και τρόποι για να βρεθούν αυτά, από σταθερές πηγές (όπως τα κανάλια) ώστε να μην επωμίζεται το οικονομικό βάρος αποκλειστικά η Πολιτεία. Έχουμε πολύ καλούς ηθοποιούς, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, επαγγελματίες σε όλους τους τομείς που διαπρέπουν. Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ένα σημαντικό προϊόν και μπορεί να γίνει και άλλο».
Για τα τηλεοπτικά της σχέδια: «Τηλεοπτικά δεν έχω κανονίσει κάτι. Είναι πολύ νωρίς. Όμως, έχω κάνει τα δικά μου γυρίσματα στη νέα σειρά του Mega, «Οι αθώοι» σε σενάριο Ελένης Ζιώγα και σκηνοθεσία Νίκου και Άγγελου Κουτελιδάκη. Βασίζεται στον «Κατάδικο» του Θεοτόκη. Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για μια σειρά εποχής με την Χριστίνα Χειλά Φαμέλη και τον Κώστα Νικούλι. Θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβρη του ’25».
Η υπόθεση
Σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, ο Τάκης ετοιμάζει τα εγκαίνια του νέου του κρεοπωλείου. Μια μέρα πριν τα εγκαίνια, ο γιος του, Παύλος σκοτώνει τον γείτονα που διεκδικεί μέρος της γης τους. Μοναδικός μάρτυρας ο Χρήστος, ένας νεαρός από την Αλβανία, τον οποίο ο Τάκης έχει μαζί του από μικρό παιδί.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος
Σενάριο: Δημήτρης Νάκος
Φωτογραφία: Γιώργος Βαλσαμής
Μουσική: Κωνσταντής Πιστιόλης
Πρωταγωνιστούν: Ακύλλας Καραζήσης, Κώστας Νικούλι, Παύλος Ιορδανόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Συμεωνίδης, Ναταλία Σουίφτ
Διάρκεια: 104 λεπτά
Διανομή: Feelgood