Υλικά
Το κρεατάκι στα κάρβουνα όλοι το αγαπάμε, μόνο που η λατρεία και η θαλπωρή δεν εγγυόνται γευστικά αποτελέσματα. Και δεν φτάνει φυσικά να ανάψεις τα κάρβουνα, καθώς η πρωτόγονη φωτιά που έφτιαξες μόλις θέλει τον έλεγχό της. Ο σκοπός είναι να δαμάσεις τη θερμοκρασία σαν να ήταν φούρνος. Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις είναι να τεστάρεις τη θερμότητα της θράκας με το χέρι σου. Χωρίς να καείς φυσικά! Βάλε λοιπόν το χέρι πάνω από τη θράκα, στα 10-12 εκατοστά, και δες πόσο μπορείς να το κρατήσεις εκεί χωρίς να τσουρουφλιστείς. Ή να ουρλιάξεις από πόνο. 6 δευτερόλεπτα = χαμηλή θερμοκρασία 4 δευτερόλεπτα = μεσαία θερμοκρασία 2 δευτερόλεπτα = υψηλή θερμοκρασία (καίει σαν την Κόλαση) Κάτω από 2 δευτερόλεπτα, θα χρειαστείς πιθανότατα μια βόλτα στο νοσοκομείο Εξίσου σημαντικός είναι και ο χειρισμός της θερμότητας κατά μήκος της ψησταριάς. Η ευκολότερη τεχνική είναι το μισό-μισό: βάζεις όλα τα κάρβουνα στη μία πλευρά, ώστε να έχεις δύο σημεία στο μπάρμπεκιου, ένα καυτό και ένα χωρίς άμεση θερμότητα. Τα καλά τα ψητά εξάλλου έχουν να κάνουν με τη γειτνίαση του φαγητού στα κάρβουνα. Αν δεν έχεις ρυθμιζόμενη σχάρα, μετακίνησε περιοδικά το κρέας από τα καυτά στα πιο ψυχρά σημεία της ψησταριάς. Οι σεφ μάς λένε πάντως πως μπορούμε να βάζουμε το ψητό ακόμα και μέσα σε αλουμινόχαρτο, για να καθυστερήσουμε το ψήσιμό του και να μη στεγνώσει το κρέας…