Υλικά
- 10 κολοκύθια χοντρά
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 10 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
- 2 πατάτες κομμένες
- 2 κομμάτια φέτα θρυμματισμένα
- 2 καρότα τριμμένα
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 αυγά
- 2 λεμόνια τον χυμό τους
Εκτέλεση
- Πλένετε τα κολοκύθια και αφαιρείτε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος.
- Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι αφαιρείτε το εσωτερικό από τα κολοκύθια.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 4 λεπτά.
- Ψιλοκόβετε το εσωτερικό που αφαιρέσατε από τα κολοκύθια προηγουμένως και το βάζετε στο τηγάνι.
- Προσθέτετε τα καρότα και συνεχίζετε να σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
- Μετά ρίχνετε στο τηγάνι τον κιμά και τον αφήνετε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ρίχνετε το ρύζι, τη φέτα, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
- Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε καλά.
- Το μείγμα που έχει δημιουργηθεί θα είναι η γέμιση για τα κολοκύθια.
- Γεμίζετε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα 2/3 του ύψους τους.
- Στη συνέχεια συμπληρώνετε με τη μεσαμέλ σε κάθε κολοκυθάκι.
- Τοποθετείτε όρθια τα κολοκύθια σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και βάζετε ανάμεσα τους τις κομμένες ντομάτες.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνετε νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση.
- Βάζετε τα κλωνάρια μαϊντανού και τον άνηθο και το απαραίτητο αλάτι και πιπέρι στο φαγητό
- Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά.
- Μετά τα 50 λεπτά σβήνετε το φούρνο και αρχίζετε να φτιάχνετε το αυγολέμονο που θα συμπληρώσει το φαγητό.
- Για να φτιάξετε το αυγολέμονο, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών, προσθέτετε τους κρόκους και σταδιακά λίγο – λίγο το λεμόνι.
- Μόλις είναι έτοιμο το αυγολέμονο περιχύνετε τα κολοκύθια και το ανακατεύετε στην κατσαρόλα.