Υλικά

  • 4 μέτρια φινόκιο κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 5 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 πράσινο μήλο ψιλοκομμένο σε φέτες
  • 1 κουταλιά του γλυκού καπνισμένη μαστίχα με μια πρέζα αλάτι
  • 2/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Λίγο άνηθο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι καβουρδίζετε το κουκουνάρι για 2 λεπτά περίπου σε δυνατή εστία μέχρι να πάρει χρώμα.
  2. Ρίχνετε τις λεπτές φέτες φινόκιο σε παγωμένο νερό για 5 λεπτά για να σφίξουν, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε.
  3. Τις βάζετε μαζί με το ψιλοκομμένο μήλο σε ένα μπολ σερβιρίσματος ή σε πιατέλα.
  4. Ανακατεύετε τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλατοπίπερο και τη σκόνη μαστίχας.
  5. Ενώ χτυπάτε συνεχώς με το σύρμα, προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο και ανακατεύετε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να γίνει απαλή και κρεμώδης.
  6. Πασπαλίζετε το φινόκιο με το κατίκι και το καβουρδισμένο κουκουνάρι, λίγο άνηθο και περιχύνετε με τη σάλτσα μελιού και μαστίχας.