Υλικά

  • 1 χοιρινό καρέ βάρους περίπου 2 ½ κιλών
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 4 κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα κυδωνάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανακατεμένο με 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξίδι
  • 1 πορτοκάλι (για το χυμό του)
  • 150 ml γλυκό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι γλυκάνισου κοπανισμένοι

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάτε το μαγείρεμα με τη γέμιση, βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τα κράνμπερι ή τα δαμάσκηνα μαζί με τα βερίκοκα και τα καλύπτετε καλά με ζεστό νερό.
  2. Αφήνετε τα ξερά φρούτα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτά.
  3. Μόλις μουσκέψουν καλά, τα στραγγίζετε χωρίς όμως να τα στύψετε.
  4. Προσθέτετε τη ρίγανη και ανακατεύετε.
  5. Η γέμιση είναι έτοιμη, οπότε την αφήνετε στην άκρη και περνάτε στο επόμενο στάδιο για το χοιρινό.
  6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  7. Βάζετε το καρέ σε μια επίπεδη επιφάνεια.
  8. Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, πιέζετε το τρυφερό ψαχνό μέχρι το κέντρο της μιας άκρης του καρέ και το σκάβετε.
  9. Έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα στο κρέας, που θα γεμίσετε με τα ξερά φρούτα.
  10. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα άνοιγμα, δημιουργώντας μια οπή με ένα μαχαίρι.
  11. Αλατοπιπερώνετε το καρέ.
  12. Το τοποθετείτε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και προσθέτετε το μπαχάρι και το γλυκάνισο.
  13. Βάζετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι με το βαλσάμικο και το κρασί και τα ανακατεύετε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
  14. Περιχύνετε το χοιρινό καρέ με αυτό το μείγμα.
  15. Βάζετε το ταψί με το χοιρινό στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί με τη γέμιση και τη σάλτσα για 60 λεπτά.
  16. Στο χρονικό αυτό σημείο, το βγάζετε από το φούρνο για να προσθέσετε τα μήλα και τις πατάτες.
  17. Το βάζετε ξανά στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί άλλη 1-1 ½ ώρα, ανάλογα με την ένταση της θερμοκρασίας στην οποία έχετε ρυθμίσει το φούρνο.
  18. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, παρακολουθείτε το κρέας και αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο νερό στο ταψί για να μην κολλήσει το λίπος του κρέατος επάνω.
  19. Επίσης συχνά καλό είναι να περιχύνετε το κρέας με τα υγρά του ταψιού, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, έτσι θα γίνει πιο ζουμερό.
  20. Για να ελέγξετε να έχει ψηθεί, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος, κόβετε το χοιρινό με ένα μαχαίρι και προσέχετε το χρώμα του, πρέπει να είναι άσπρο και να μην έχει αίματα.
  21. Αν το κρέας έχει ροδίσει εξωτερικά αλλά δεν έχει ψηθεί μέσα, τυλίγετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο.
  22. Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρετε το καρέ σε μια στρογγυλή πιατέλα, συνοδεύετε με τις πατάτες και τα μήλα, τα οποία τοποθετείτε είτε στην ίδια είτε σε άλλη πιατέλα.