Πρόκειται για μία υπερτροφή που πολύ δικαιολογημένα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διατροφικής αναγνωρισιμότητας τα τελευταία χρόνια! Η κινόα ξεχωρίζει για την συμβολή της στη διατήρηση του σακχάρου του αίματος και στην καλή εντερική λειτουργία, αλλά και για την αξία της ως ιδανική εναλλακτική για όσους αποφεύγουν τη λακτόζη και τη γλουτένη. Είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και τρόφιμο πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σημαντικά μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, χαλκό). Τέλος, στα θετικά της προσμετρώνται οι ελάχιστες θερμίδες, όπως και τα μηδενικά λιπαρά.
Υλικά (2 μερίδες)
- 2 αβγά και 2 ασπράδια
- 2-3 κ.σ. γάλα φυτικό χωρίς ζάχαρη
- 2/3 κούπας κινόα
- 2 κούπες φρέσκο σπανάκι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. κουρκουμά
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά ανά μερίδα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κινόα, προσθέτουμε 2 κούπες νερό, αλατίζουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 12’ ή μέχρι να εξαντληθούν τα υγρά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Βήμα 2: Χτυπάμε τα αβγά και τα ασπράδια με το γάλα σε ένα μπολ.
- Βήμα 3: Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να ζεσταθεί, ρίχνουμε τα αβγά με το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Με τη βοήθεια μιας μαρίζ σιλικόνης, σπρώχνουμε το μείγμα των αβγών από τις άκρες του τηγανιού προς το κέντρο. Ο χώρος που αδειάζει στο τηγάνι καλύπτεται αυτόματα από το υπόλοιπο αβγό που δεν έχει ακόμα μαγειρευτεί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να πήξουν τα αβγά χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
- Βήμα 4: Συνεχίζουμε στο ίδιο τηγάνι προσθέτοντας το σπανάκι, την κινόα, το θυμάρι και τον κουρκουμά. Ανακατεύουμε απαλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
- Βήμα 5: Σερβίρουμε γαρνίροντας με το τυρί κρέμα (1 κ.γ. ανά μερίδα) και έξτρα πιπέρι.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 360 kcal
- Υδατάνθρακες: 24,3 γρ.
- Πρωτεΐνη: 27,9 γρ.
- Λιπαρά: 7,6 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.
- Φυτικές ίνες: 4,5 γρ.