Τα αχλάδια ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Rosaceae, στην οποία ανήκουν επίσης τα μήλα, τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C. Ακόμα, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου, ενώ παράλληλα περιέχουν διάφορες ενώσεις που εμφανίζουν αντικαρκινική δράση. Τα αχλάδια (και ειδικότερα οι κόκκινες ποικιλίες) βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Η φλούδα τους είναι πλούσια σε πολυφαινόλες (έχει έως και πενταπλάσια συγκέντρωση συγκριτικά με τη σάρκα). Τέλος, να τονίσουμε πως είναι φτωχά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε νερό και πολύτιμες φυτικές ίνες.
Υλικά (2 μερίδες)
- 4 κούπες baby σπανάκι
- 70 γρ. ανθότυρο σε κυβάκια
- 2 αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες (με τη φλούδα τους)
- 6-7 καρύδια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ηλιόσπορο
- 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
Για το ντρέσινγκ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλι
- 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. μέλι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Πλένουμε καλά το φρέσκο σπανάκι.
- Βήμα 2: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα αχλάδια, τα καρύδια, τον ηλιόσπορο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά.
- Βήμα 3: Σε ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού όλα τα υλικά του ντρέσινγκ.
- Βήμα 4: Στο μπολ με τα αχλάδια, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (σπανάκι και ανθότυρο), προσθέτουμε το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε απαλά.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 247 kcal
- Υδατάνθρακες: 13,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 6,6 γρ.
- Λιπαρά: 7,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.
- Φυτικές ίνες: 11,7 γρ.