Υλικά
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια 4 εκατοστών
- 100 γρ. μπέικον
- 30 γρ. βούτυρο, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 φλ. τσαγιού τριμμένο τσένταρ
- Λιωμένο βούτυρο, για επάλειψη
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Αλείψτε με λιωμένο βούτυρο μια φόρμα για μάφιν με 6 θήκες και στρώστε τις βάσεις με μικρά στρογγυλά χαρτιά ψησίματος.
- Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με άφθονο κρύο νερό. Αφήστε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
- Σουρώστε τις πατάτες και την επιστρέψτε στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε, ανακινώντας την κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά και πολτοποιήστε τις πατάτες μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Εντωμεταξύ, ψήστε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει και, στη συνέχεια, ψιλοκόψτε το.
- Προσθέστε το μπέικον, το ψιλοκομμένο βούτυρο, το αυγό και το τυρί στις πατάτες, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
- Μοιράστε το μείγμα ομοιόμορφα στις θήκες για μάφιν, πιέζοντας απαλά μέσα στις τρύπες. Αλείψτε ελαφρά με λιωμένο βούτυρο και ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήστε τα μάφιν στις φόρμες για 10 λεπτά μέχρι να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν ελαφρώς. Περάστε με ένα μαχαίρι γύρω από την άκρη του καθενός για να το χαλαρώσετε και, στη συνέχεια, ξεκολλήστε το απαλά. Σερβίρετε ζεστά.