Υλικά
- 1,2 κιλά λαιμό αρνιού, κομμένο σε κομμάτια
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 πράσο, κομμένο και κομμένο σε φέτες
- 4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
- 2 καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 55 γρ. αλεύρι
- 350 ml κόκκινο κρασί
- 300 ml ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ. σ. Worcestershire sauce
- 1 κ. σ. σάλτσα σόγιας
- 1 μεγάλο κομμάτι βούτυρο
- 250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στη μέση
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ πυρίμαχο τηγάνι ή μια πυρίμαχη κατσαρόλα. Σοτάρετε το αρνί σε δύο δόσεις σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε με τρυπητή κουτάλα και αφήστε στην άκρη.
- Προσθέστε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα καρότα στο τηγάνι και σοτάρετε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ανακατέψτε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για 30 δευτερόλεπτα.
- Εντωμεταξύ, βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέστε το κρασί και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να γίνει λείο. Ρίξτε το ζωμό και το μείγμα κόκκινου κρασιού στο τηγάνι με τα λαχανικά και αφήστε το να πάρει βράση. Ανακατέψετε μέχρι να πήξει. Προσθέστε τη σάλτσα Worcestershire και τη σάλτσα σόγιας και ανακατέψτε ξανά.
- Βάλτε και πάλι το αρνί στο τηγάνι, μαζί με τα ζουμιά που έχουν απομείνει. Ανακατέψτε και αλατοπιπερώστε. Φέρτε το φαγητό σε βρασμό και μαγειρέψτε το για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια σκεπάστε το με καπάκι. Μεταφέρετε στο φούρνο και μαγειρέψτε για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι το αρνί να μαλακώσει.
- Ζεστάνετε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετέ τα μέχρι να ροδίσουν. Ανακατέψτε τα στο στιφάδο και ελέγξτε το καρύκευμα.
- Σερβίρετε με πουρέ πατάτας και ένα πράσινο λαχανικό.