Υλικά
- 450 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στο ίδιο μέγεθος με τις πατάτες
- 450 γρ. λευκά μέρη πράσου, κομμένα σε φέτες (κρατήστε τις πράσινες κορυφές για άλλη σούπα ή ζωμό)
- 50 γρ. βούτυρο
- 142ml κρέμα γάλακτος
- 125ml γάλα με πλήρη λιπαρά
- 850ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- Για το γαρνίρισμα: Το λευκό μέρος 1 πράσου, ένα μικρό κομμάτι βούτυρο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Εκτέλεση
- Λιώστε 50 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Όταν αφρίσει, προσθέστε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το πράσο και ανακατέψτε τα στο βούτυρο μέχρι να καλυφθούν καλά.
- Αλατοπιπερώστε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε ξανά και σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι του.
- Μαγειρέψτε σε ήπια φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν αλλά να μην έχουν πάρει χρώμα.
- Ξεσκεπάστε το τηγάνι και προσθέστε 850 ml από τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Αφήστε να πάρει βράση και σιγοβράστε μέχρι τα λαχανικά να μαγειρευτούν -περίπου 5 λεπτά.
- Πολτοποιήστε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία, σε δόσεις αν χρειαστεί, δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα. Επιστρέψτε τη σούπα σε μια καθαρή κατσαρόλα και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
- Για να ολοκληρώσετε τη σούπα, ψιλοκόψτε το λευκό μέρος 1 πράσου και μαγειρέψτε το απαλά σε ένα μικρό κομμάτι καυτό βούτυρο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
- Ξαναζεστάνετε τη σούπα σε ήπια βράση (προσθέστε λίγο επιπλέον ζωμό σε αυτό το σημείο αν η σούπα είναι πολύ πηχτή για τις προτιμήσεις σας), και στη συνέχεια αδειάστε τη σε ζεστά μπολ.
- Περιχύστε κάθε μερίδα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, προσθέστε από πάνω λίγα από τα πράσα και λίγο σχοινόπρασο και μαύρο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.