Φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς έχει βάλει το κύμα ανατιμήσεων, ενώ η έκρηξη του πληθωρισμού «ροκανίζει» τα εισοδήματα των φορολογούμενων και πλήττει την οικονομία. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός έκανε άλμα στο 8,9% και ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο των τελευταίων 27 ετών.
Οι τσέπες των καταναλωτών αδειάζουν μετά την έκρηξη στο κόστος του ηλεκτρισμού, όπου σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 αυξήθηκε κατά 79,3%. Καυτή ήταν και η αύξηση των λογαριασμών στο φυσικό αέριο που άγγιξε το 68,3% για το ίδιο διάστημα, ενώ πιο ακριβό κατά 58,5% ήταν και το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα νοικοκυριά πλήρωσαν επίσης πιο ακριβά κατά σχεδόν 20% τα έλαια, κατά 13,6% τα λαχανικά, κατά 7,8% τα νωπά φρούτα κατά 7,6% το ψωμί, κατά 8,4% τα γαλακτοκομικά και κατά 6,4% το κρέας. Στο τομέα των υπηρεσιών, αυξήσεις 26,8% καταγράφονται στα εισιτήρια των αεροπλάνων, 16% σε αυτά των πλοίων και 18,5% στο κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία και μοτέλ.
Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά. Οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών όπως δείχνουν οι πρώτες τιμοληψίες από την ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο προϊδεάζουν για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ «καθ’ οδόν» είναι και το πασχαλινό κύμα της ανάφλεξης που θα εδραιώσει το διψήφιο ποσοστό αύξησης στον τιμάριθμο. Τα καμπανάκια ηχούν πρώτα από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, που εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 7,43% με βάση το ήπιο σενάριο και στο 11,01% με το δυσμενές, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος που προβλέπει επιτάχυνση του δείκτη στο 5,2% και στο 7% αντίστοιχα.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των στελεχών στο υπουργείο Οικονομικών πηγάζει από το θολό τοπίο σχετικά με την ένταση και τη διάρκεια των απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών και την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με ταχύτητα 8,1%, ενώ πέρυσι τον Μάρτιο ήταν αρνητικός, πράγμα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέες παρεμβάσεις που θα αυξήσουν το δημοσιονομικό βάρος.
Ηδη οι ραγδαίες ανατιμήσεις σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής βάζει στην κυβερνητική ατζέντα σενάριο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 6% και για ορισμένη χρονική περίοδο σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το αλεύρι, τα σπορέλαια και τα δημητριακά με κόστος πάνω από 140 εκατ. ευρώ. Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα η διατήρηση και διεύρυνση του μέτρου της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και η παροχή διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς τις εταιρείες ενέργειας αλλά και προς το Δημόσιο.
Ολα τα νέα μέτρα εξετάζονται υπό τον κίνδυνο μείωσης των φορολογικών εσόδων λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και της στενότητας των νοικοκυριών.