Μέχρι τις 21 Απριλίου το αργότερο θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από τους διεθνείς πιστωτές της, αναφέρουν πηγές της ευρωζώνης στο Reuters.
Επιζητώντας μία κατ’ αρχήν συμφωνία στις 20 ή τις 21 Απριλίου, στη συνέχεια οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αξιολογήσουν τη λίστα στη συνεδρίασή τους στη Ρίγα στις 24ης Απριλίου, συμπλήρωσαν οι πηγές.
«Από την Ελληνική πλευρά, υπήρχε μια δραματική δήλωση ότι η ρευστότητα πάει πολύ άσχημα και υπήρξε μια έκκληση για την απελευθέρωση κάποιου είδους στήριξης της ρευστότητας πριν από τη σύνοδο της ζώνης του ευρώ στις 24 Απριλίου», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει – δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή στήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα μεταρρύθμισης», είπε ο αξιωματούχος.
Αξιωματούχοι είπαν δεν πείστηκαν ότι η κατάσταση της ρευστότητας είναι τόσο τρομερή όσο απεικονίζεται από την Αθήνα, και υπάρχει κάποια υποψία για μια προσπάθεια της Αθήνας να τρομάξει τους πιστωτές και να οδηγήσει σε αποδέσμευση των κεφαλαίων.
«Εξακολουθούν να λείπουν λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα μέτρα» υπογράμμισε αξιωματούχος στο Reuters.
Η Ελλάδα απηύθυνε μια ακόμα έκκληση στην ευρωζώνη για ρευστό, προκειμένου να αποτρέψει την χρεοκοπία, όμως η απάντηση που πήρε ήταν ότι θα πρέπει να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων εντός έξι εργάσιμων ημερών, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να ανοίξουν τον δρόμο για οποιονδήποτε νέο δανεισμό, γράφει το πρακτορείο.
Οι ευρωπαίοι απάντησαν ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος στην καθυστερημένη λίστα μέτρων που στόχο έχουν να καταστήσουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της χώρας.
Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τη ισχυρή τους θέση ώστε να πιέσουν για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις οποίες αντιστέκεται –για κοινωνικούς λόγους- η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Το κλίμα ήταν καλύτερο απ’ ότι την τελευταία φορά, όμως η ουσία ήταν πολύ ζοφερή», σχολίασε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Αν η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των πιστωτών –το γνωστό Brussels Group- συμφωνήσουν σε λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 21-22 Απριλίου και οι υπουργοί την εγκρίνουν όταν συνεδριάσουν στη Ρίγα, τότε η Αθήνα ενδέχεται να λάβει κάποια στήριξη με ρευστότητα από την ΕΚΤ, μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Η Ελλάδα ελπίζει πως μια πολιτική συμφωνία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ώστε να λάβει 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια. Για να υπάρξει όμως νέος δανεισμός από την ευρωζώνη ή το ΔΝΤ, η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να έχει καταστήσει νόμους του κράτους τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, καθώς η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον τόσο χαμηλό, που κανένας δεν θα ενεργούσε μόνο με βάση τις υποσχέσεις της, σχολιάζει το Reuters.